Glazenwassers van `Operatie Glasbak' veroordeeld

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de Haagse glazenwassers Bats V. en René W. veroordeeld tot respectievelijk 27 en 21 maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking, uitkeringsfraude, deelname aan een criminele organisatie en handel in XTC-pillen. De zaak kreeg, onder de naam `Operatie Glasbak' die het opsporingsteam eraan gaf, landelijke bekendheid nadat René W. verklaarde dat in Den Haag sprake is van een zogenoemd `pachtsysteem'. Volgens dit systeem zijn de straten in Den Haag verdeeld onder een aantal `verpachters' aan wie glazenwassers zo'n 30 procent van hun opbrengst moeten afdragen. Deze `eigenaren van straten' zouden figuren uit de Haagse onderwereld zijn. In 1999 startte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) daarom een onderzoek, waaruit bleek dat het systeem werkelijk bestond. Operatie Glasbak telt in totaal zes verdachten.