Gegrilde zwaardvis met een puree van kikkererwten

Beide gerechten zijn voor 2 personen. Zwaardvis wordt in ons land steeds vaker gekocht. Het is een stevige vis met smaak die kan worden gebakken of gegrild. Gebruik bij beide bereidingswijzen een matig vuur, zodat de vis niet uitdroogt. Smeer, bij gebruik van een grillpan, de vis aan beide kanten dun in met olijfolie. Bak de zwaardvis in olijfolie of boter. De juiste gaartijd hangt uiteraard af van de dikte van de vis. Smeer de vis tijdens het gaar worden in met knoflook uit de knijper en leg op elk stuk vis een takje rozemarijn. Bestrooi de gare vis met fijngesneden salieblad, zout en peper. Serveer bij elke moot een halve citroen.

Het bijgerecht bij de zwaardvis is een kikkererwtenpuree. Laat de kikkererwten een nacht in water weken. Kook ze in ongeveer een uur gaar. Pureer de erwten met de knoflook. Roer de yoghurt door de puree die op smaak wordt gebracht met zout. Doe de puree in een kom en giet er een kringeltje goede olijfolie op. In plaats van gedroogde kikkererwten kunnen ook gaargekookte kikkererwten uit blik worden gebruikt. Spoel ze voor het pureren af. Eet bij de zwaardvis en de kikkererwtenpuree een knapperige groene salade.

    • Anne Scheepmaker