Geen nominatie Rushdie

Twintig jaar nadat hij de Booker Prize won met Midnight's Children heeft Salman Rushdie met zijn nieuwste boek niet eens de longlist van Groot-Brittannië's voornaamste literaire prijs gehaald. Fury, dat in Nederland onder de titel Woede als boekenweekgeschenk al in maart uitkwam, ligt in Engeland pas op 30 augustus in de winkel, maar volgens de traditioneel vooruit lezende Bookerjury hoort het in elk geval niet tot de beste 24 boeken van de afgelopen twaalf maanden.

De eerste recensie die van Fury in de Engelse pers is verschenen, geeft de jury gelijk. In The Times van woensdag klaagt Erica Wagner over `de malaise van Rushdies recente fictie'. De recensente kritiseert de roman over een poppenmaker wegens `an overschematisation that ill suits its rambling nature'. Zij vreest `dat Rushdie te veel tijd heeft besteed aan name-checking en het verzinnen van literaire woordspelingen om zich met zulke triviale dingen als het ontwerpen van personages van vlees en bloed bezig te houden.'

De Booker-longlist, die op 18 september moet leiden tot een lijst van zes, is dit jaar voor het eerst openbaar gemaakt. Rushdie is niet de enige auteur van naam die niet op de lijst voorkomt; Britse kranten als The Independent verbazen zich vooral over het ontbreken van Jonathan Coe, wiens jaren-70-roman The Rotters' Club door de kritiek als een van de beste boeken van 2001 wordt gezien. Andere grote namen als V.S. Naipaul (met zijn binnenkort verschijnende roman Half a Life) en Nadine Gordimer (The Pick-Up), alsmede de voormalige Booker-winnaars James Kelman, Ian McEwan en Peter Carey, haalden de 24 wel.

Grootste kanshebbers voor de met 21.000 pond gedoteerde prijs, die op 17 oktober wordt uitgereikt, zijn volgens de Engelse bookmakers: Nick Hornby met How to Be Good (10:1) en vooral de vijf keer eerder genomineerde `Booker-bridesmaid' Beryl Bainbridge met According to Queeney (6:1).