Extra stroppen bij UPC tasten vermogen aan

Het verliesgevende kabel- en telefoonbedrijf UPC lijdt binnenkort dusdanige stroppen op de waarde van zijn Duitse en Poolse dochterbedrijven dat het resterende eigen vermogen zal worden weggevaagd.

Dat blijkt uit aanvullende cijfers over het tweede kwartaal die UPC bij de Amerikaanse beurscommissie SEC heeft gedeponeerd.

UPC heeft beursnoteringen in Amsterdam en New York. Bij een negatief eigen vermogen verdwijnt UPC in Amsterdam naar het zogeheten strafbankje, de aanduiding voor beurshandel in aandelen van bedrijven die in financiële problemen verkeren. UPC had overigens per 30 juni wel 1,1 miljard euro geld in kas.

De Duitse en Poolse stroppen hangen samen met krachtenbundelingen die UPC wil aangaan. In Duitsland voegt UPC zijn activiteiten samen met die van de Duitse kabelmaatschappij Primacom, waarin UPC overigens een kwart van de aandelen heeft. In Polen gaat UPC samenwerken met het Franse conglomeraat Vivendi.

Bij het uitwerken van deze transacties is gebleken dat die bezittingen van UPC voor een hogere prijs in de boeken staan dan zij nu waard zijn, waarschuwt UPC in de cijfers die bij de SEC zijn gedeponeerd.

In Duitsland gaat het om een waardedaling van de kabelnetwerken van 900 miljoen euro, waarvan UPC als grootaandeelhouder 51 procent voor zijn rekening moet nemen. Deze afboeking gaat in principe ten laste van het resultaat, zo bevestigt een UPC-woordvoerder. Het daaropvolgende kwartaalverlies gaat van het eigen vermogen af. UPC had na een verlies van 1,4 miljard euro in het eerste halfjaar per 30 juni nog 165 miljoen euro eigen vermogen. UPC waarschuwt ook dat sommige beleggingen, zoals Primacom en tv-zender SBS, hoger in de boeken staan dan hun huidige beurswaarde.

    • Menno Tamminga