Eva

Theo van Gogh weet vaak bijzondere acteurs te strikken voor zijn films. In Loos (1989) speelden de schrijvers Karel van het Reve en Maarten Biesheuvel twee rechters. Max Pam, columnist voor deze krant, had een hoofdrol in de film. Pam komt ook even voorbij in Eva, een door van Gogh geregisseerd tv-drama, vanavond te zien op Nederland 3.

Eva is onderdeel van de vierdelige serie `Eindeloos leven', die in 1995 al eens werd uitgezonden. De films gaan over `oudere mensen die niet opgeven'. In Eva zijn de krasse knarren nog steeds bezeten van liefde en lust. De weduwe Eva (Yoka Berretty), een scherpgebekte schoonheid, heeft een affaire met een medebewoner uit het tehuis waar ze woont, Edward (Ton Lensink, in 1997 overleden). Ze vrijen onder de douche (compleet met gesuggereerde fellatio), in het kleedhokje van het zwembad, in de struiken. Het taboe op bejaardenseks wordt glansrijk doorbroken. Alles is zo vanzelfsprekend in beeld gebracht dat de gedachte aan een taboe niet eens in je opkomt.

Eva heeft een goede vriendin, Anna, die haar appartement ter beschikking stelt aan het paar. Anna wordt gespeeld door Jeanne Roos, de in juli van dit jaar overleden Parool-journaliste. Theo van Gogh noemt haar deze week in de Vara-gids `een vrouw als een elegant gebouw, ongenaakbaar en niet tot compromis bereid'. In Eva is Anna de enige die zich van een oordeel over de affaire onthoudt; in het tehuis hebben Eva en Edward te maken met roddels en scheve blikken. Edwards vrouw lijdt namelijk aan Alzheimer, ze beseft niet meer wie ze is of waar ze is. ,,Weet je wat het voordeel is van Alzheimer?'', vraagt Eva aan de kaarttafel. ,,Dat je iedere dag weer nieuwe mensen tegenkomt.''

Eva is een femme fatale, keihard in haar verlangen. ,,Ik wil Edward helemaal voor mezelf'', zegt ze, ,,niet met dat kutwijf.'' Edward spartelt in haar web. Zijn geweten staat hem niet toe zijn vrouw te bedriegen, ook al weet ze van niks, maar het vlees is sterker. Dan krijgt Eva er een aanbidder bij, een relatief jonge violist met de onwaarschijnlijke naam Ludwig van Dalen. Regisseur en toneelschrijver Lodewijk de Boer speelt deze violist als een verwaande en toch innemende kwast, die ook binnenshuis een buitenmodel zonnebril draagt. Wederom toont Van Gogh zijn gevoel voor typecasting.

Eva (Theo van Gogh, 1995, Nederland), VARA, Ned. 3, 21.00-22.00u.

    • Martijn Meijer