Enquist

Onder de titel `Waanzin, overspel en dood aan het Deense hof' wijdt Stine Jensen uiterst lovende woorden aan Per Olov Enquists roman Het bezoek van de lijfarts (Boeken, 10.8.01).

Zij schrijft onder meer: `Caroline Mathilde belandde, samen met de gekke koning en zijn lijfarts Struensee, alsnog in een roman'. Het woord `alsnog' suggereert dat Enquists boek het eerste zou zijn dat zich met Christiaan VII, Caroline Mathilde en Struensee bezighoudt. Reeds in 1935 verscheen echter Robert Neumanns roman Struensee, in 1953 heruitgegeven als Der favorit der Königin. Querido te Amsterdam gaf in 1936 de Nederlandse vertaling van J.W.F. Weeremeus uit onder de titel: Koning, koningin en dictator. In ruim 350 bladzijden wordt dezelfde periode uit de geschiedenis van het Deense hof uitgebreid behandeld.

In hoeverre beide boeken van elkaar verschillen kan ik niet beoordelen omdat ik Enquists roman nog niet heb gelezen.

    • Drs. J.R. Beusekamp