Douchen met warm water is bij VVV al een luxe

De begrotingen van de eredivisieclubs zijn weer gestegen, maar in de eerste divisie is het behelpen. Bij hekkensluiter VVV is warm water in de kleedkamer al een luxe. ,,Zo heeft VVV geen bestaansrecht'', zegt oud-trainer Jan Versleijen.

De meeste voetbalclubs uit de eredivisie hebben hun begroting voor dit seizoen wederom opgeschroefd. De aan de beurs genoteerde BV Ajax spant de kroon met een budget van circa 125 miljoen gulden. Maar ook PSV en Feyenoord hebben hun financiële huishouding boven de 100 miljoen gulden (115 miljoen) kunnen uittillen. De inkomsten uit mediarechten zullen de groei van de begrotingen de komende jaren niet bijhouden, voorspelt Hans Herremans, voorzitter van de Eredivisie NV. ,,We moeten hard werken om 120 miljoen gulden per jaar te genereren uit onder meer de tv- en de internetrechten van de clubs, waarvan de traditionele top-drie van Nederland het grootste aandeel krijgt.''

Aangezien de betaalde voetbalclubs zelf hun mediarechten mogen uitbaten, fungeert de Eredivisie NV vooral als een `incassobureau' dat bemiddelt tussen de omroepen en de verenigingen. Nu ook Feyenoord de laatste plooien in het contract met Canal+ heeft gladgestreken en Herremans namens de Eredivisie NV een voor de topclubs aanvaardbare verdeelsleutel heeft opgesteld, zijn de clubs in de eredivisie weer voor drie jaar verzekerd van miljoeneninkomsten uit de tv-rechten. Het bedrag van circa 100 miljoen gulden per jaar voor samenvattingen van wedstrijden bij de NOS en RTL en rechtstreekse uitzendingen achter de decoder bij het commerciële Canal+ lijkt aan de zuinige kant, gelet op het eerdere, riante aanbod van hoofdsponsor KPN.

Herremans: ,,Ik sprak laatst met Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik over het aanbod van KPN om over een periode van vijf jaar 150 miljoen gulden per seizoen te betalen voor de tv- en internetrechten van de clubs. Bij de meeste clubvoorzitters zag je meteen dollartekens in de ogen. Maar wij hebben nooit geloofd dat KPN dat bod kon waarmaken. De nieuwe economie is ingestort, het aandeel KPN dramatisch gekelderd. De Eredivisie NV merkt nu al dat KPN boter bij de vis wil. De Nederlandse clubs moeten zich tevreden stellen met 100 tot 120 miljoen gulden per jaar. In België zijn de tv-rechten slechts 50 miljoen per jaar waard. En tegen Engeland en Duitsland kunnen we niet op.''

Herremans ziet vooral rek in de betrekkelijk lage prijzen voor seizoenkaarten. ,,We moeten niet de kant op van de Premier League, waar clubs voor een seizoenkaart ruim 2.000 gulden vragen'', stelt de oud-voorzitter van FC Utrecht. ,,In de eredivisie zie je voor gemiddeld 400 gulden zeventien thuiswedstrijden van je club, dat kan hoger. Verder kan de Eredivisie NV tijdens de winterstop meer doen aan zaalvoetbal, dat in Duitsland erg populair is. Bovendien denken we naar het voorbeeld van de Bundesliga aan een Pokalliga, een bekercompetitie tussen de beste acht clubs uit de eredivisie ter voorbereiding op het seizoen. Ook daar valt geld mee te verdienen.''

Dergelijke bespiegelingen zijn niet besteed aan de meeste clubs uit de eerste divisie, die al blij zijn dat ze ook volgend seizoen het hoofd boven water kunnen houden. Ze lieten zich op last van SBS 6 gewillig wegdrukken naar de vrijdagavond om samenvattingen van hun wedstrijden op televisie te krijgen. Maar met een begroting van vier miljoen gulden beseft het bestuur van VVV dat de club weer tot een bijrol in de eerste divisie is veroordeeld. De Limburgers hebben één voordeel. Slechter dan vorig seizoen, toen de voormalige nummer vijf uit de eredivisie laatste werd, kan het niet. ,,Als ik bij een sponsor op bezoek ging, sprak ik liever niet over voetbal'', erkent spits Maurice Graef, tevens commercieel medewerker van VVV.

Het was immers niet alleen in sportief opzicht behelpen in het verouderde stadion De Koel in Venlo, waar warm water in de kleedlokalen al een luxe was. ,,We moeten drie kleedkamers delen met zeven elftallen, aan het einde van de dag is de boiler leeg'', vertelt Graef, die vorig seizoen door een knieblessure slechts zeven keer scoorde. Voor het geld hoef je ook al niet bij VVV te voetballen. Het jonge talent Boy Seijkens spelend in het Nederlands elftal onder 20 jaar kan zelfs zijn door de club ter beschikking gestelde lease-auto niet betalen. Hij komt dan ook met de fiets naar het stadion.

Van de gemeente krijgt VVV een bijdrage van zes miljoen gulden voor achterstallig onderhoud aan De Koel. ,,Zodat we dit seizoen tenminste weer een gezonde voetbalsfeer kunnen creëren'', zegt de 32-jarige aanvaller. ,,Door al die negatieve randvoorwaarden ging het vorig seizoen van kwaad tot erger. Er was daardoor geen bezieling meer op het veld. Daarbij vind ik dat de vertrokken trainer Jan Versleijen spelers haalde, die niet in de groep en bij de club pasten. Ze zijn alweer weg. Ik vind ook dat Versleijen voor de weg van de minste weerstand heeft gekozen door halverwege het seizoen zijn vertrek aan te kondigen. Met Wim Dusseldorp hebben we een trainer, die VVV nieuw elan wil geven.''

Versleijen noemt de eenmalige bijdrage van de gemeente ,,een druppel op de gloeiende plaat''. Drie keer was hij als trainer verbonden aan VVV en telkens moest de club zijn ambities ,,naar beneden bijstellen'', omdat de bouw van een nieuw stadion werd uitgesteld. ,,VVV heeft te laat ingespeeld op de nieuwe wetten in het betaalde voetbal'', meent Versleijen, nu trainer van Aljazira in de Verenigde Arabische Emiraten. ,,Alleen in een modern stadion heeft de club bestaansrecht, maar de bouw werd steeds uitgesteld. Dat werkte demotiverend op alle geledingen van de club. Graef heeft dat niet begrepen. De nieuwe spelers moesten weg, omdat VVV ze niet kon betalen. Hoewel ik al 35 jaar verliefd ben op VVV viel bij die club geen eer meer te behalen.''

Versleijen voorspelt dan ook dat VVV gedoemd is ,,in de onderste regionen van de eerste divisie te blijven spelen. Tachtig procent van de inkomsten in het betaalde voetbal komt van sponsors. Bij VVV worden ze echter in een bouwval ondergebracht, de club kan zijn geldschieters niets bieden. Met deze faciliteiten kun je niet spreken van betaald voetbal. VVV wacht de komende jaren een overlevingstocht. Het niveau bij mijn Arabische club ligt lager dan in de eerste divisie. Maar ik kan wel vier weken op trainingskamp in Duitsland, waarbij we in tophotels verblijven. De sjeiks betalen. Dat is na al die ellende bij VVV wel zo prettig.''

Dit is de vierde en laatste aflevering in een serie over de populariteit van het betaalde voetbal in Nederland.

    • Robèrt Misset