Chipkaart voor sigarettenautomaat

Voor het kopen van sigaretten uit een automaat is over enkele jaren een aangepaste chipkaart nodig waarop de geboortedatum van de bezitter is vermeld. Op deze manier denkt het kabinet te kunnen verhinderen dat jongeren onder de 16 jaar sigaretten uit de automaat halen.

Dit blijkt uit de brief die minister Borst (Volksgezondheid) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Zij schrijft `in beginsel' positief te zijn over de invoering van een aparte chipkaart.

De Kamer had minister Borst onlangs die suggestie aan de hand gedaan als alternatief voor het oorspronkelijke voornemen om alle 28.000 sigarettenautomaten te verbieden. Dit zou nodig zijn als het niet mogelijk is om jongeren onder de 16 effectief te verhinderen sigaretten te kopen.

Bij verkoop over de toonbank wordt straks, als de wet die de leeftijdsgrens regelt is ingevoerd, de verkoper er verantwoordelijk voor dat aan jongeren onder de 16 geen tabak wordt verkocht. Bij twijfel moet hij de aspirant-koper vragen zich te legitimeren.

Dit kan dan onder meer met behulp van een aangepaste chipkaart die door de automatenbranche is ontwikkeld maar die dan volgens Borst wel voorzien moet worden van naam, geboortedatum en pasfoto.

Volgens de Landelijke belangenvereniging van tabaksdistributeurs kan de aparte chipkaart op 1 januari 2003 worden ingevoerd. Het gaat daarbij om een gewone chipkaart die op een postkantoor moet worden aangepast voor het gebruik in de sigarettenautomaten, aldus LBT-voorzitter P. van Gerwen.

Hij gaat er van uit dat bij de aanpassing van de kaart op het postkantoor naar de leeftijd van de eigenaar wordt gekeken. Van het aanbrengen van een foto is volgens hem geen sprake. Als dit inderdaad niet gebeurt, kan het pasje, aldus Borst, niet worden gebruikt voor de legitimatie bij de verkoop over de toonbank.

Na de invoering van de `tabakchipkaart' blijft het volgens de LBT mogelijk om de sigaretten uit de automaat met muntgeld te betalen. ,,Met de kaart wordt de automaat alleen ontgrendeld. Je kunt dan chippen of met muntgeld betalen'', aldus Van Gerwen.

De stichting Rokersbelangen staat neutraal tegenover de invoering van de aangepaste chipkaart. ,,Iedere maatregel om het roken door jongeren te ontmoedigen, stimuleren wij. Het is vervelend dat volwassenen ook zo'n kaart moeten gaan hanteren, maar het is niet anders. Er is goed over nagedacht, hoop ik'', aldus een woordvoerder van Rokersbelangen.