Caroline Lavelle

Caroline Lavelle is een zangeres/celliste die velen wel eens hebben horen spelen, maar die onder haar eigen naam nauwelijks bekend is. Ze zong en speelde cello op The Bends van Radiohead, op Home of the Whale van Massive Attack en nummers van uiteenlopende muzikanten als Peter Gabriel, The Cranberries en Laurie Anderson. Onlangs verscheen haar tweede solo-cd, Brilliant Midnight, waarop wordt meegewerkt door mensen als Hector Zazou en Michael Nyman. Op de cd laat Lavelle horen dat de klassieke muziek haar achtergrond is, maar dat ze net zo goed uit de voeten kan met simpele popmelodieën. Haar stem klinkt Keltisch, in sommige nummers laat ze hem nogal esoterisch galmen. Maar meestal gebruikt ze een lager, bijna fluisterend register. Zo transformeert ze van plattelandsheks tot geheimzinnige nimf. De luchtige stem wordt omkleedt door een geluidsbeeld van verweven strijkers, piano en een sobere gitaar. Soms neigt ze naar een Suzanne Vega-achtige verteltrant, maar Lavelle is muzikaler. Zonder te pronken met haar conservatorium-veren, geeft ze haar cello een bescheiden onheilspellende rol op Brilliant Midnight, en ook Michael Nymans pianoriedels houdt ze goed in toom. Caroline Lavelle klinkt prachtig transparant, zonder gewichtsloos te worden.

Caroline Lavelle. Brilliant Midnight (Atlantic 8573-84637)

    • Hester Carvalho