Bosbranden teisteren het westen van VS

Het westen van de Verenigde Staten verkeert in de greep van zware bosbranden. In totaal is er in tien westelijke deelstaten al een oppervlakte van naar schatting 2.000 vierkante kilometer in de as gelegd.

De autoriteiten hebben inmiddels ook het leger en de marine opgeroepen om te helpen bij het onder controle brengen van de branden. De brandweer zelf heeft versterkingen laten aanrukken tot uit Alaska toe. In totaal zijn er thans 21.000 brandweerlieden ingeschakeld.

De brandweer zei echter te vrezen dat de toestand voorlopig alleen nog maar verder zou verslechteren. Volgens de weersverwachting zouden de temperaturen vandaag namelijk nog hoger liggen dan de laatste dagen al het geval was. Bovendien werd er een krachtige wind verwacht.

In de staat Nevada wordt ook het oude mijnstadje Midas inmiddels door het vuur bedreigd. De brandweer tracht het te beschermen door in allerijl met bulldozers een aantal verdedigingslinies om de plaats heen aan te leggen.

Ook in de staat Oregon houdt het vuur ernstig huis. Het plaatsje Monument, dat overigens slechts 150 inwoners telt, ligt in de vuurlinie. Er werd rekening gehouden met een spoedige evacuatie. Ook twee andere dorpen verkeerden in gevaar. In Oregon alleen al woeden elf grote branden.

Het gaat deels om bossen, die door een zeer droge winter al sterk uitgedroogd waren en om droog land met een karige maar zeer brandbare begroeiing. Het bluswerk van de brandweer wordt soms bemoeilijkt door ratelslangen en naar beneden vallende rotsblokken.

De marine- en leger-eenheden zullen zich in eerste instantie bezighouden met de bestrijding van branden in de staat Washington. Voorts zijn er nog ernstige branden in het noorden van Californië, Arizona, Oklahoma, Montana, Texas en Wyoming.

De brandweer bedient zich hier en daar ook van enorme C-130 vrachtvliegtuigen, waarmee grote hoeveelheden brandvertragende stoffen worden afgeworpen boven gebieden die anders moeilijk zijn te bereiken.