Bogtstra ook tenniscoach Fed-Cupteam

Tenniscoach Tjerk Bogtstra wordt volgend jaar ook begeleider van het Fed-Cupteam van de Nederlandse vrouwen en begeleider van de nationale jeugd. Hij blijft non-playing-captain van het Davis-Cupteam.

Bogtstra heeft zijn contract met de nationale tennisbond KNLTB gisteren met drie jaar verlengd. Bij de jeugd gaat hij privé-trajecten coördineren, een nieuw onderdeel voor de begeleiding en opleiding van talent. Hij gaat bij de tennisscholen op zoek naar talent en zal spelers voordragen voor financiële steun. ,,Dit is wat ik altijd heb gewild'', reageerde Bogtstra op zijn taakuitbreiding. ,,Ik krijg een compleet pakket met verschillende taken. Een mooie uitdaging.''

De 35-jarige Bogtstra werd begin dit jaar op verzoek van de spelers aangesteld als captain van het Davis-Cupteam. Hij is de opvolger van Michiel Schapers, die door de spelers aan de kant werd geschoven. Onder leiding van Bogtstra bereikte Nederland voor het eerst de halve finale van het prestigieuze landentoernooi. Volgende maand is Frankrijk de tegenstander in Rotterdam.

Bogtstra werd afgelopen winter tijdelijk aangesteld. Het was de bedoeling dat hij zou plaatsmaken voor Paul Haarhuis, die van plan was zijn actieve loopbaan te beëindigen. De dubbelspecialist heeft echter besloten zich nog één seizoen beschikbaar te stellen als speler van de nationale ploeg.

Bogtstra wil Haarhuis in elk geval bij het Davis-Cupteam houden, als hij definitief stopt met spelen. ,,We zijn daar samen al uit'', zei Bogtstra gisteren. ,,Met zijn ervaring kan Paul van veel waarde zijn. In welke rol is nog niet duidelijk, maar daar komen we wel uit. Ik heb in mijn contract opgenomen dat ik ieder jaar de stand van zaken met de selecties evalueer. Situaties als in het verleden wil ik voorkomen. Als de jongens willen dat Paul captain wordt, dan is dat mogelijk.''

Op verzoek van de speelsters neemt Bogtstra ook de taak van captain van het Fed-Cupteam op zich. Na de successen met het Davis-Cupteam was hij de eerste keus van de vrouwen. Deze functie was vacant nadat Hans Felius eerder dit jaar werd benoemd tot technisch directeur van de KNLTB. De relatie tussen de vrouwen en Felius was bekoeld, nadat hij tijdens Roland Garros hun prestaties had bekritiseerd. De tennissters kunnen volgend jaar via de kwalificatiezone terugkeren in de wereldgroep van het Fed-Cuptoernooi.

Richard Krajicek doet eind deze maand definitief niet mee aan de US Open. De Wimbledon-kampioen van 1996 heeft nog te veel last van zijn elleboog, waaraan hij dit voorjaar is geopereerd. Zijn deelname aan de Davis-Cupwedstrijd tegen Frankrijk is ook onzeker. Coach Bogtstra acht de kans klein dat de Nederlandse topspeler volgende maand op tijd fit zal zijn. ,,Maar schrijf Richard niet af. Hij moet zelf aangeven of hij het aankan of niet'', aldus Bogtstra.