Biologische producten gratis bij Postcodeloterij

De Nationale Postcodeloterij geeft in oktober 150.000 pakketten met biologische producten weg. Op deze manier wil de loterijorganisatie, die elk jaar honderden goede doelen financiert, de verkoop van biologisch geproduceerde levensmiddelen stimuleren.

In het postpakket zit ontbijtkoek, macaroni, vruchtensap, koffiemelk, tuinkerszaad, koffie of thee (naar keuze) en een kookboek met biologische recepten. De producten hebben een waarde van 15 gulden. Voor dit project trekt de Postcodeloterij 4,6 miljoen gulden uit. Milieudefensie gaat de actie coördineren. Over twee weken wordt het plan gepresenteerd.

Eerst zouden de pakketten met biologische producten worden verspreid via de supermarkten Albert Heijn en Konmar. Beiden haakten af: AH omdat het een logistieke chaos verwachtte en Konmar omdat het per se zijn eigen biologische huismerk in de pakketten wilde opnemen, maar die worden pas volgende maand geïntroduceerd.

Daarna is besloten bonnen af te drukken in de tijdschriften Libelle en Margriet, waarmee lezers gratis een pakket kunnen aanvragen. Een derde van de pakketten wordt verdeeld onder vrienden en familie van Milieudefensie. Via haar blad kunnen leden leden een pakket laten toesturen aan familie en kennissen.

Aanvankelijk was het de bedoeling een biologisch pakket samen te stellen ter waarde van 25 gulden, maar Milieudefensie slaagde er niet in tijdig leveranciers te vinden. Biologische fabrikanten produceren op kleine schaal en blijken niet in staat om snel grote hoeveelheden te leveren.

    • Frits Baltesen