Zelfmoordactie in Lourdes

Een 73-jarige Spanjaard heeft gisteren de viering van Maria ten Hemelopneming in het Franse bedevaartsoord Lourdes ernstig verstoord, toen hij met zijn auto vol explosieven een terrein opreed, waar ongeveer 40.000 mensen een mis bijwoonden. De man ramde de toegangspoort, waarna zijn auto enkele meters verder tot stilstand kwam. Vervolgens stak hij de wagen, volgeladen met acht molotov-cocktails, drie gasflessen, enkele honderden patronen, een geladen geweer en een doos spijkers, in brand. Toegesnelde veiligheidsagenten konden het vuur tijdig blussen en de man uit de auto halen. De Spanjaard verklaarde dat aan zijn daad geen politieke of religieuze motieven ten grondslag lagen, maar dat hij zelfmoord had willen plegen. De man is vandaag opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.