Vier journalisten kort gearresteerd in Zimbabwe

In Zimbabwe zijn gisteren de hoofdredacteur en drie verslaggevers van de enige onafhankelijke krant opgepakt omdat ze ,,onjuist nieuws'' zouden hebben gepubliceerd. Het High Court verklaarde de beschuldiging enkele uren later ongrondwettelijk, waarop ze werden vrijgelaten.

De vier journalisten van het dagblad Daily News zijn vermoedelijk opgepakt in verband met een bericht dat de politie betrokken was bij gewelddadige landbezettingen vorige week. Dinsdag stond op de voorpagina dat auto's van de politie waren gebruikt voor ,,goedgeorganiseerde daden van geweld'', ofwel bij het plunderen van boerderijen. Blanke boeren in het noordwesten van het land werden vorige week opgeschrikt door tientallen plunderaars, veelal aanhangers van president Mugabe en zogeheten `oorlogsveteranen'. De spanning liep hoog op toen de politie 21 blanke boeren arresteerde omdat ze regeringsaanhangers te lijf zouden zijn gegaan die hun boerderijen wilden bezetten. De boeren zitten nog vast.

Het verbod op het publiceren van `onjuist nieuws dat paniek en vertwijfeling kan veroorzaken' stamt uit de tijd van vóór de onafhankelijkheid. Oppositieleider Morgan Tsvangirai werd eerder dit jaar in staat van beschuldiging gesteld wegens overtreding van dezelfde wet. De Daily News bericht met regelmaat over corruptiezaken en stelt zich kritisch op ten opzichte van de regering-Mugabe. Hoofdredacteur Geoff Nyarota is echter een gerenommeerd journalist die onlangs een Amerikaanse onderscheiding voor dagbladjournalisten kreeg toegekend.

De pers in Zimbabwe komt steeds zwaarder onder druk te staan. In februari werden twee buitenlandse journalisten het land uitgezet, vorige maand zei de minister van Informatie dat de werkvergunning van alle BBC-journalisten zou worden ingetrokken. Begin dit jaar werd de drukpers van de Daily News verwoest door een vooralsnog onopgehelderde bomaanslag.

Mugabe werd eerder deze week overigens hardhandig op de vingers getikt door collega's in het buitenland. Leiders van 15 landen in zuidelijk Afrika, die bijeen waren voor de jaarlijkse top van de Southern African Development Community (SADC), zeiden zich ,,zorgen'' te maken over ,,het effect van de Zimbabweaanse economische situatie op de regio''. Mugabe had gelobbyd voor een leidersrol in het MAP-plan van de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, een economisch herstelprogramma voor het continent. Maar hij werd niet alleen gepasseerd, hij slaagde er ook niet in steun te krijgen voor zijn landhervormingsprogramma.