Twee verdachten Srebrenica in handen tribunaal

De Bosnisch-Servische commandant Vidoje Blagojevic ontkent schuldig te zijn aan de genocide in Srebrenica. Blagojevic, vanmorgen voorgeleid bij het VN-tribunaal in Den Haag, zegt `onschuldig' te zijn aan alle aanklachten die tegen hem zijn uitgesproken.

Vrijdag was Blagojevic (51) in de buurt van Banja Luka, in het noordwesten van Bosnië, door SFOR-militairen gearresteerd en nog dezelfde dag uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal.

De Bosnische Serviër Dragan Jokic meldde zich gisteren vrijwillig bij het tribunaal. Hij is aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij de moord op Bosnische moslims na de val van Srebrenica. Jokic (43) heeft zich volgens de aanklacht schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht.

Beide verdachten waren ondergeschikten van de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic die twee weken geleden tot een gevangenisstraf van 46 jaar werd veroordeeld voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica. Jokic speelde in vergelijking met Krstic en Blagojevic een ondergeschikte rol; hij is dan ook niet aangeklaagd voor genocide.

Blagojevic, die vanmorgen de aanklachten van misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht afwimpelde, maakte carrière in het Joegoslavische Volksleger. Hij klom op tot luitenant-kolonel. Toen het gewapende conflict in Bosnië in 1992 uitbrak, diende hij bij het beruchte Drina Korps. In 1995 werd hij commandant van de brigade die verantwoordelijk was voor de omgeving van Srebrenica, waar de Bosnische Serviërs in juli 1995 zeven- tot achtduizend moslim-mannen vermoordden na de enclave – door Nederlandse blauwhelmen beschermd – te hebben ingenomen.

Volgens de aanklacht was het trio Ratko Mladic (opperbevelhebber van het leger), Radislav Krstic en Vidoje Blagojevic verantwoordelijk voor de gruwelijkheden in Srebrenica. Het tribunaal wil Blagejovic ook vervolgen voor zijn commando-verantwoordelijkheid. Hij heeft niet ingegrepen toen zijn manschappen de misdaden begingen en hij heeft ze niet daarna ook niet gestraft. Blagojevic heeft, volgens de aanklacht, actief meegewerkt aan het herbegraven van de slachtoffers om bewijsmateriaal weg te werken.

Volgens ooggetuigen, geciteerd door CNN, reden afgelopen vrijdag twee Britse jeeps en twee burgerauto's nabij Banja Luka de wagen waarin Blagojevic zat klem. Nadat de voorruit met rubberkogels was kapot geschoten, werd hij uit de auto gesleurd en in allerijl afgevoerd. Op het moment van zijn arrestatie was Blagojevic in dienst van het leger van de Bosnische Serviërs. Ook Jokic is nog in dienst van dit leger.

,,Jokic' overgave mag alle voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden eraan herinneren dat ze niet zullen ontsnappen aan gerechtigheid'', zei NAVO-secretaris-generaal Robertson gisteren in Brussel.

De boodschap was, volgens medewerkers van het tribunaal, vooral bedoeld voor de twee belangrijkste nog voortvluchtige verdachten, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en opperbevelhebber Ratko Mladic.