Twee goals binnen de 60 seconden

Nederland had tegen Engeland snel een voorsprong kunnen nemen. In de zesde minuut kreeg Van Nistelrooij een kans na een goede combinatie tussen Reiziger en Zenden. Twee minuten later schoot Van Nistelrooij de bal in vrije positie tegen doelman Martyn op. In de rebound schoot Kluivert naast.

Ook Beckham had de kans de score te openen. Nadat hij Van Bronckhorst op het verkeerde been zette, schoot hij de bal in de handen van doelman Van der Sar. Cocu verdiende een strafschop toen hij door Cole werd getorpedeerd. Daarna bracht Van der Sar redding bij een inzet van Cole en een afstandsschot van Neville.

Even later zette Van Bommel met een hard en geplaatst schot van 35 meter Oranje op voorsprong. `Real bombing', klonk het bewonderend vanaf de tribune. Het spel was nauwelijks hervat of Van Nistelrooij voegde er nog een treffer aan toe door de rebound van een schot van Zenden te verzilveren. Even later schoot Van Nistelrooij de bal nog met een fraaie boog tegen de lat.

Engeland kwam na rust aanvankelijk met acht invallers in het veld. Collega Van Gaal wisselde Zenden — aangeslagen na een charge van Carragher — Stam, Van Nistelrooij, Van der Sar en Overmars. voor hen in de plaats kwamen Makaay, Melchiot, Hasselbaink, Waterreus en Davids. Later zou ook nog Oude Kamphuis debuteren (voor Cocu), terwijl Landzaat in het veld kwam voor Van Bommel en ook Van Hooijdonk mocht even opdraven.

In de gewijzigde opstelling was Oranje vooral via de vleugels minder gevaarlijk. Hasselbaink kreeg de enige kans waarbij twee Engelsen geblesseerd raakten. Doelman James moest bij zijn eerste actie worden vervangen door derde keeper Wright. Aan de andere kant kwam de defensie van Oranje nauwelijks in gevaar.