Telfort haalt Blackberry `e-mailer' naar Europa

British Telecom (BT), het moederbedrijf van mobiele-telecomaanbieder Telfort, gaat in Europa de Blackberry introduceren, een in Noord-Amerika razendpopulair mobiel apparaatje waarmee e-mails kunnen worden ontvangen en verstuurd. BT heeft voor Groot-Brittannië, Ierland en Nederland een contract gesloten met Research in Motion (RIM), de Canadese producent van de Blackberry.

Het apparaat, dat is uitgerust met een toetsenbordje, is vanaf deze maand in Groot-Brittannië beschikbaar, Telfort gaat de Blackberry vanaf september aanbieden aan zakelijke klanten. Telfort overweegt ook een goedkopere variant voor consumenten te introduceren.

De Blackberry zal tussen de 1.200 en 1.500 gulden gaan kosten met een vaste maandelijkse abonnementsprijs van ongeveer 140 gulden per gebruiker. De speciale software die in het bedrijvennetwerk moet worden geïnstalleerd, kost 7.000 gulden.

De Blackberry werkt als verlengstuk van de e-mailbrievenbus op de pc. E-mails die binnenkomen worden – als de pc-gebruiker onderweg is – meteen doorgestuurd naar het mobiele apparaat. De gebruiker hoeft geen handelingen te verrichten om de mailtjes op te halen, de gebruiker heeft continue verbinding met zijn brievenbus. Bij soortgelijke mobiele apparaten die tot nu toe op de markt zijn verschenen, zoals de Palm en de iPac (Compaq), moet de gebruiker eerst een verbinding maken om nieuwe mails te lezen.

In Europa zal voor de Blackberry gebruik worden gemaakt van GPRS, een netwerktechnologie die een constante snelle verbinding (always on) mogelijk maakt tussen de gebruiker en het netwerk. Gebruikers van deze technologie betalen niet langer per minuut, zoals bij de huidige GSM-technologie het geval is.

In de Verenigde Staten maken ruim 10.000 bedrijven gebruik van de Blackberry, aldus Telfort.