Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de aanpak van snelle waterscooters en speedboten op meren en plassen. Agenten in burger controleren steeds vaker met onopvallende boten de snelheidsovertreders. Ned.2, 18.20-18.43u.

Nova. Onder meer een gesprek met de broer van Miloševic die samen met oud-communisten en anti-amerikanisten een club van `vrienden van Miloševic' heeft gevormd. Hij zelf is oud-ambassadeur in Moskou. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Achtste aflevering van een zomerserie met eerder uitgezonden fragmenten. Vanavond gaat het over 1991 met het 100-jarig bestaan van Philips waar in dat jaar vijfduizend 50-plussers moesten vertrekken. Ook uit datzelfde jaar een gesprek met de oudste hotelhoudster in Nederland en protesten op de Waaldijk tegen ingrepen in het rivierenlandschap. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Herhaling uit maart van dit jaar van de uitzending met de reconstructie van de gebeurtenissen tijdens het aantreden van de Argentijnse junta 25 jaar geleden. Verder komt de rol van het ministerie van Economische Zaken aan de orde waar Jorge Zorreguieta als onderminister van Landbouw functioneerde. Ned.3, 19.30-20.02u.

Intensive care. Reportages over het Leids Universitair Medisch Centrum en het Dijkzigt Ziekenhuis Rotterdam met beeldfragmenten van een ongeboren kind tijdens de zwangerschap en een operatie aan het bekken waarbij de chirurg gebruik maakt van moderne meet- en regelinstrumenten. Ned.2, 19.30-20.02u.

Histories. In 1940 was Leopold III zowel zijn vrouw, zijn land als zijn vrijheid kwijt. Toen hij een jaar later in het grootste geheim huwde met de Oostendse schone Lilian Baels, verloor hij ook de steun van bevolking en adel. Het verhaal van de mooiste Belgische koningin, die nooit de kans kreeg het verder te schoppen dan prinses. Afl.: Lilian van België. Canvas, 21.00-21.45u.

Predators. Roofdieren beschikken doeltreffende middelen om hun prooi te verschalken. Zo maakt de octopus gebruik van gif om krabben te verlammen. Afl.: Special agents. BBC2, 21.00-21.30u.

Zembla. Eerder in februari uitgezonden programma over de anti-rookmaatregelen die maar niet van de grond willen komen. En dat terwijl roken de grootste, vermijdbare oorzaak van ziekte en dood is. Terwijl de politiek uitstelt, verharden de rookconflicten zich op de werkvloer. Uit controles van de Keuringsdienst van Waren blijkt dat 80 procent van de bedrijven de regels overtreedt. Afl.: Verboden te roken. Ned.3, 21.18-22.00u.

Zomerkoppen. Reportage over de Russin Olga Kolesnikov die haar man verloor bij de ramp met de atoomonderzeeër Koersk. Duikers vonden in het gezonken schip een aan haar gerichte brief. Maar de autoriteiten zijn niet erg toeschietelijk haar die brief te geven. Afl.: Liefste Olga. VRT, 21.35-22.25u.

Faszination Freiheit - Spektakuläre Fluchtgeschichten. Tweede deel van een vierluik over vluchtpogingen uit de DDR. In 1973 vloog het echtpaar Glaser met hun 3-jarige zoon in een agrarisch vliegtuigje van Gadebusch naar Lübeck. Hun vlucht had slecht af kunnen lopen, want Jürgen Glaser bestuurde voor het eerst in zijn leven een vliegtuig. Afl.: Ikarus aus Mecklenburg. ARD, 21.45-22.30u.

Ancient apocalypse. Geoloog Graham Harris probeert te bewijzen dat Sodom en Gomorra echt bestonden en zo'n 4.500 jaar geleden door een aardbeving werden verwoest. Afl.: Sodom and Gomorrah. BBC2, 22.00-22.50u.

De gekke wereld van Louis Theroux. In deze aflevering stort Theroux zich in de subcultuur van body building. Canvas, 22.15-23.05u.

Russlands Ströme - Russlands Schicksal. Slot van een serie over rivieren door Rusland behandelt de Amoer. De rivier is 4.500 km lang en heeft zijn oorsprong in China. Na 200 km passeert de rivier de Russische grens. In het Amoergebied woont ook de Amoer-tijger, waarvan er nog 400 in het wild leven. ZDF, 22.15-23.00u.

Heilig vuur. Eerste deel van een tweeluik over de zending in Afrika anno 2001 portretteert drie Nederlandse zendelingen die in Kenia werken voor de wereldwijde vliegorganisatie MAF, een soort Flying Doctors. Ned.1, 22.17-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

Kern van de zaak. Debat over het al of niet gedwongen opnemen van psychisch gestoorde mensen met onder anderen Tweede-Kamerlid voor D66 Boris Dittrich, de Utrechtse wethouder H. Spekman, de moeder van een schizofrene zoon M. Dekker, psychiater L. Perquin, ervaringsdeskundige mevrouw P. Hunsche en korpschef van Gelderland-Midden K. Bakker. Ned.1, 21.34-22.17u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Lola da musica. Over de New Acoustic Movement met de belangrijkste bands die onder deze noemer muziek maken en staan voor fraaie, verstilde en akoestische muziek. Met het Noorse duo Kings of Convenience, het Britse duo Turin Brakes en het trio I Am Kloot uit Manchester. Ned.3, 20.02-20.47u.

Big Brother before the Battle. Eerste aflevering van een vijfdelige serie waarin de kijker kennismaakt met het nieuwe concept van het programma Big Brother the Battle. Wat wil de kijker komend seizoen zien en wat interesseert hem juist niet? Yorin, 21.40-22.35u.

KUNST

Arthur Miller. In dit tweede deel van een vierluik over de Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller spelen acteurs enkele scènes uit Death of a Salesman en geeft Miller zelf commentaar. Ned.1, 23.14-23.47u.

FILM

. Map of the Human Heart / La carte du tendre (Vincent Ward, 1993, Australië/Canada/Engeland/Frankrijk). Liefdesgeschiedenis behelst een eskimo-jochie dat het in de Tweede Wereldoorlog tot RAF-piloot schopt, maar is vooral een staalkaart van betoverend mooie fotografie, of het nu om het Canadese Noordpoolgebied gaat of een gestileerde zee van vuur tijdens het bombardement op Dresden. RTL5, 20.00-22.05u., onderbroken door reclame.

. Quiz Show (Robert Redford, 1994, VS). Wervelende en meeslepende reconstructie van fraude bij een televisiequiz in de jaren vijftig in Amerika. Volgens de regisseur was dit schandaal, dat de betrouwbaarheid van zelfs de onaantastbare televisie op losse schroeven zette, het eerste teken van het verlies van onschuld en van de teloorgang van de American Dream. Misschien – Redford toont in elk geval hoe groot en nationaal het drama was. Met John Turturro. RTL4, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

Father of the Bride (Charles Shyer, 1991, VS). Even sentimentele als vluchtige remake van klassieke komedie (Vincente Minelli, 1950). Steve Martin leeft zich uit als xenofobische hystericus wiens dochter gaat trouwen. Ook met Diane Keaton, Martin Short. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

. Belle de jour (Luis Buñuel, 1967, Frankrijk/Italië). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.05-0.45u.

Himmel ohne Sterne (Helmut Käutner, 1955, West-Duitsland). Tragische en uiterst symbolische geschiedenis van de liefde tussen een fabrieksarbeidster uit Oost-Duitsland en een West-Duitse grenswacht. ZDF, 0.25-2.05u., zwart-wit.

Elisa (Jean Becker, 1995, Frankrijk). Eerste film van Becker sinds L'été meurtrier laat zangeres/actrice Vanessa Paradis schitteren als jonge femme fatale die behendig haar omgeving provoceert en op zoek is naar haar vader (Gérard Depardieu) die schuldig zou zijn aan de vroege dood van haar moeder. ARD, 0.50-2.40u., nagesynchroniseerd.

Ernest Scared Stupid (John Cherry, 1991, VS). Zoveelste klucht rondom de onnozele figuur van Ernest P. Worrell (Jim Varney). Een povere griezelkomedie. Morgen, RTL4, 11.50-13.20u., onderbroken door reclame.

The Sad Sack (George Marshall, 1957, VS). Komisch vehikel voor Jerry Lewis als blunderende soldaat. Morgen, SBS6, 13.25-15.15u., zwart-wit, onderbroken door reclame.

Le gendarme en ballade (Jean Girault, 1970, Frankrijk). Een van de meligste films in de serie komedies met Louis de Funès als politieman in Saint-Tropez. De gendarmerie in Saint-Tropez gaat verjongen en dat betekent dat de hoofdrolspeler op straat komt te staan. Morgen, VRT, 13.50-15.35u.

. Letter from an Unknown Woman (Max Ophüls, 1948, VS). Woman's Picture staat te boek als Max Ophüls' beste Hollywoodfilm en als hartverscheurendste speelfilm over een onbeantwoorde liefde.

De meester van de mise-en-scène laat Joan Fontaine amoureuze obsessie koesteren voor lichtzinnige pianist Louis Jourdan.

Morgen, BBC2, 14.05-15.30.u, zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Sportverslaggever en presentator Jack van Gelder praat aan het begin van het nieuwe sportseizoen over de verschillende programma's waar hij te zien en te horen zal zijn. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. An Evening of English Song met de tenoren Marcel Reijans en Marcel Beekman onder begeleiding van pianist Reinild Mees. Aansluitend pianist Yoram Ish-Hurwitz met werk van Franz Liszt. Radio 4, 20.02-23.00u.

Storing. Oude en nieuwe deejays praten over de kneepjes van het vak. Presenteren in de 21ste eeuw is niet alleen meer platen aan- en afkondigen met relevante informatie maar ook sketches en allerlei typetjes opvoeren. Radio 1, 20.04-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van VARA-medewerkster Katja Weitering in Hilversum aandacht voor informatie die je allemaal uit muziek kunt halen. In het tweede uur opnamen van onder meer de Amerikaanse bands Drunk en Jackdrag en de Schotse zanger-gitarist Richard Youngs. Tot slot een geluid uit het archief. 747AM, 22.03-24.00u.

Route 747. Onder meer een gesprek met kok Cas Spijkers die al 43 jaar in het vak zit. Nu is hij vooral televisie-kok. Morgen, 747AM, 8.35-10.00u.

MadiwodoVPRO. Twee minnaressen met een geheime liefde vertellen over het eindeloos hopen en eindeloos wachten. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.