Selectie Muziek

Zomerconcerten

In de serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw speelt het Nationaal Jeugd Orkest 17 aug 20u15 muziek van Bartók, Kurtág en Bruckner (Symfonie nr 9). Het concert wordt 19 aug 20u15 herhaald in De Vereeniging in Nijmegen, met Musique pour l'esprit en deuil van Escher ipv Bartók.

De sopraan Cyndia Sieden en de pianist Steven Blier geven 18 aug 20u15 een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw met muziek van Mozart, Schubert, Strauss en Musto.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft 19 aug 14u15 olv Yaron Traub en mmv de pianisten Ellen Corver en Sepp Grotenhuid een concert met Le carnaval des animaux van Saint-Saëns en de Boléro van Ravel.

Het Gelders Orkest geeft 19 aug 20u15 olv Lawrence Renes een concert met het Klarinetconcert van Mozart (solist: Michael Collins) en de Symfonie nr 7 van Bruckner.

Het Russisch Nationaal Orkest geeft 20 aug 20u15 olv Vladimir Spivakov een concert met het Pianoconcert nr 3 van Rachmaninov (solist: Nikolai Lugansky) en de suite uit De notenkraker van Tsjaikovski.

Het Combattimento Consort Amsterdam geeft olv Jan Willem de Vriend 21 aug 20u15 in de Grote Zaal en 23 aug 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw concerten mmv violist Thomas Zehetmair. Op 21 aug klinken oa vioolconcerten van Telemann en Vivaldi, op 23 aug muziek van Biber, Merula en Schmelzer.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft 22 aug 20u15 olv Yaron Traub een concert met muziek van Bernstein en Gershwin (oa Rhapsody in blue en An American in Paris). Solisten: fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Rian de Waal.

Reizend muziekgezelschap

Het Reizend Muziekgezelschap van violist Christiaan Bor en zijn internationale vriendenkring en het Mendelssohn Kamerorkest geven 19 aug het Zomer Muziekfestival in de tuin van paleis Het Loo in Apeldoorn: concerten om 12u15 en 16u met kamermuziek van Schubert, Korngold, Mozart, Vivaldi en Bach. Info: (020) 4277772; www.muziekgezelschap.com. Res.: (0299) 689144.

Gelders Orkest

Het Gelders Orkest geeft olv Lawrence Renes een concert met het Klarinetconcert van Mozart (solist: Michael Collins) en de Symfonie nr 7 van Bruckner. 17 aug 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 18 aug 20u15 De Vereeniging Nijmegen.

Händel

Het oratorium Judas Maccabeus van Händel wordt uitgevoerd door vertelster Carolien Eijkelboom, solisten, koor en orkest `Händel in Steenwijk' o.l.v. Paulien Kostense. 17 aug 20u15 Grote Kerk Blokzijl; 18 aug 15u Der Aakerk Groningen. Res. via plaatselijke VVV's.

Zuiderpark Jazz Festival

Voor de tweede keer is het Haagse Zuiderpark komend weekend het toneel van het Zuiderpark Jazz Festival. Op zaterdag treden onder andere op Saskia Laroo, Bill Baker's Big Band en Lee Towers, die zijn eerste stappen op het jazzpad zal zetten.

Op de gala-avond staan Edison-winnaar Toots Thielemans en zangeres Pia Beck samen op het podium. Het festival wordt op zondag afgesloten met Nueva Manteca, de Dutch Swing College Band en het kwartet van Hammondorganist Carlo d'Wijs.

Rex

Oedipus naar het heden vertaald, in een compacte musical-bewerking van Ad en Koen van Dijk, met Ryan van den Akker of Maaike Widdershoven, Rob Pelzer en Wim van den Driessche.

Raak getypeerde hoofdpersonen, stijlvolle enscenering en een paar memorabele liedjes.

Nog t/m 19 aug Den Haag Koninklijke Schouwburg.