Sanering in top ABN Amro, drie bestuurders weg

De saneringen bij ABN Amro hebben ook de top bereikt. Drie van de tien leden van de raad van bestuur vertrekken uit het hoogste bestuurscollege. Het gaat om R. van Tets, J.M. de Jong en R. van den Brink, die alledrie een divisie van de bank leiden.

Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Bestuursvoorzitter R. Groenink zei in een toelichting `gemengde gevoelens' te hebben over de bestuursuitdunning. Volgens hem is het `pijnlijke proces' onafwendbaar om de slagkracht en het rendement van ABN Amro op langere termijn te verbeteren. Daartoe is de bank vorig jaar begonnen met een ingrijpende reorganisatie. Alleen al in Nederland verdwijnen 6.250 arbeidsplaatsen.

ABN Amro maakte een nettowinst bekend van 671 miljoen euro, ruim 21 procent lager dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het jongste cijfer is exclusief de boekwinst van 962 miljoen euro die de bank maakte op de verkoop van dochter European American Bank. De winst over het eerste halfjaar daalde met 17 procent naar 1,35 miljard euro. Het bestuur voorziet in de tweede helft van dit jaar een vergelijkbare winst als het economische klimaat niet verslechtert. Op basis hiervan rekent de bank op een jaarwinst van 2,7 miljard euro.

De bank is ,,niet ontevreden'' over de resultaten, die iets beter zijn dan de marktverwachtingen. Vooral de rentemarge, de winst die wordt gemaakt op het lang uitlenen van op korte termijn aangetrokken kapitaal, verbeterde ten opzichte van het eerste kwartaal.

Voorzitter Groenink betuigde vanochtend zijn spijt over al te enthousiaste doelstellingen die vorig jaar zijn geformuleerd. De bank slikt de meeste streefcijfers nu in. Ze blijft zich alleen committeren aan de doelstelling binnen 3,5 jaar met de waardegroei van het aandeel in de topvijf te staan van een groep van twintig concurrenten. Vanaf 2002 zal de bank voortaan uitgebreide prognoses afgeven van de resultaten in het desbetreffende boekjaar.

Beleggers reageerden positief op de cijfers van ABN Amro. Het aandeel stond tegen het middaguur 1,5 procent hoger op 19,75 euro.