P&O Nedlloyd ziet af van notering

De beursgang van de Brits-Nederlandse containerrederij P&O Nedlloyd gaat voorlopig niet door. P&O Nedlloyd wilde de beursnotering van Nedlloyd gebruiken om de containerrederij naar de beurs te brengen, maar Nedlloyd-topman Leo Berndsen maakte vanochtend bekend dat er zowel juridisch als belastingtechnisch ,,te veel haken en ogen'' zitten aan de `omgekeerde' beursgang waarmee Nedlloyd een meerderheidsbelang in P&O Nedlloyd zou verwerven. ,,Het is een gemiste kans'', zegt Berndsen. ,,Maar de zaak ligt nog steeds op de plank.''

Enkele grootaandeelhouders zijn echter blij dat de beursgang van de containerrederij, waarin Nedlloyd een belang heeft van 50 procent, van de baan is. Delta Lloyd en het zogeheten Hidden Value Fund van zakenbank Kempen & Co, die gezamenlijk 17 procent van de aandelen Nedlloyd bezitten, hadden al een krachtig protest laten horen. Want het gevolg van het omdopen van Nedlloyd op de beurs tot P&O Nedlloyd zou zijn geweest dat de Britse aandeelhouders in dat geval zouden meeprofiteren van het kasgeld dat de holding Nedlloyd bezit en de 50 procent van de aandelen van luchtvaartmaatschappij Martinair.

Inmiddels heeft de Europese Commissie besloten dat KLM, dat eveneens 50 procent van Martinair bezit, Martinair niet volledig mag overnemen. Nedlloyd bestudeert volgens topman Berndsen ,,andere opties'' om de aandelen Martinair van de hand te doen. Een probleem daarbij is dat Martinair nog steeds verlies maakt, wat de verkoopprijs van het bedrijf drukt.

Zelf behaalde Nedlloyd in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 17 miljoen euro (37,4 miljoen gulden). Voor heel 2001 is Nedlloyd als gevolg van de verslechterde economische vooruitzichten somber gestemd. Het bedrijf denkt niet dat het resultaat uit gewone bedrijfsvoering van 50 miljoen euro van vorig jaar wordt geëvenaard.