Philips besteedt productie van videorecorders uit aan Funai

Philips stopt met de productie van videorecorders. Het Nederlandse electronicaconcern besteedt de productie uit aan het Japanse Funai Electric Comapany (FEC), 's werelds grootste fabrikant van videorecorders. Philips zal de door de Japanners gemaakte apparaten wel onder eigen merknaam blijven verkopen.

De maatregel zal leiden tot het verlies van duizend arbeidsplaatsen in Oostenrijk en Hongarije waar twee Philips-fabrieken zijn gevestigd. De grootste klap treft de fabriek in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen waar 850 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De kosten voor de sluiting van de fabrieken zijn opgenomen in de in juli aangekondigde voorziening van 250 tot 300 miljoen euro.

Het Nederlandse concern was in de jaren zeventig een van de grondleggers van de videorecorder. Het ontwikkelde het V-2000 systeem dat, alhoewel technisch beter, het aflegde tegen het VHS-systeem uit Japan.

Het Eindhovense concern zegt dat het zich nu meer wil toeleggen op de ontwikkeling en productie van digitale video-apparatuur, zoals de digitale video-disc recorders (dvd). Philips komt later deze maand met een wereldprimeur: een dvd-speler die niet alleen discs kan afspelen, maar waarmee ook programma's van de televisie kunnen worden opgenomen. Dit apparaat beschikt dus over alle functies van een oude videorecorder, met als verschil dat de kwaliteit van de beelden aanmerkelijk beter zal zijn. De productie van de dvd en de gecombineerde televisie-video systemen zullen in de fabriek in het Hongaarse Szekesfehervar door Philips worden voortgezet. Philips is Europees leider in de markt voor de traditionele videorecorders. Volgens directeur G. Demuyck van de divisie consumentenelectronica zei in een verklaring dat de samenwerking met FEC Philips zal helpen deze positie vast te houden. De Japanners produceren al enige jaren de Philips-recorders voor de Amerikaanse markt.

Philips staakte eerder dit jaar de productie van mobiele telefoons en het concern sluit niet uit dat het meer productie-activiteiten zal uitbesteden.