Oranje vijzelt met zege zelfvertrouwen op

Ruim twee weken voor de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland constateerde bondscoach Louis van Gaal gisteren tot zijn tevredenheid dat het Nederlands elftal ,,het zelfvertrouwen aardig heeft opgevijzeld''. Verder wilde hij niet veel conclusies verbinden aan de 2-0 triomf van Oranje op Engeland.

Vooral in de eerste helft, toen beide teams in een representatieve opstelling een serieus gevecht leverden op het veld van White Hart Lane in Londen, demonstreerde het Nederlands elftal voetbal van een hoog niveau. ,,Beter nog dan tegen Joegoslavië op het EK'', vond Van Gaal. ,,Want Engeland moet je hoger inschatten.'' Tijdens Euro 2000 won Oranje onder leiding van zijn voorganger Frank Rijkaard met 6-1 van de Joegoslaven.

Hoewel het een oefenwedstrijd betrof, werden de messen soms vlijmscherp geslepen. Van Gaal zag zijn elftal voetballen zoals hij dat voor ogen heeft. Tactisch sluw, technisch bijna perfect en een goede balans tussen aanval en verdediging. Met het accent op de aanval.

Oranje kon ook profiteren van het aanvallende spel van de tegenstander. Dat deed Portugal in Lissabon ook en daar nam het Nederlands elftal eveneens een 2-0 voorsprong. De individuele kwaliteiten bezorgden de Portugezen nog een gelijkspel. Die eigenschappen bezat het tactisch en technisch armoedige Engeland niet. Het elftal had de grootste moeite de bal in de ploeg te houden. Doordat op de flanken Zenden, die in zeer goede doen was, en Overmars de Engelse backs terugdrongen hadden in het centrum van de aanval Van Nistelrooij en zijn aangever Kluivert ruimte om gevaar te stichten.

Het geconcentreerd `vooruit verdedigen', zoals Van Gaal het van het doel af spelen omschrijft, met een man-meer-situatie op het middenveld, deed de rest. Met in de hoofdrol de 22-jarige Kevin Hofland die zijn opdracht aan de zijde van Jaap Stam koel, efficiënt en foutloos uitvoerde.

Van Gaal hoopt dat Ierland ook een positieve spelopvatting heeft. Dat zou Nederland in de kaart spelen. Maar het gaat in Dublin niet om een oefenwedstrijd, de Ieren hoeven niet te winnen om Nederland achter zich te houden in de groep en Oranje zal onder druk moeten zegevieren om zich te verzekeren van een tweede plek die recht geeft op een barrage.

Hoewel hij zich er niet nadrukkelijk over uitliet, was in Londen voor Van Gaal een leerzame avond. Van der Sar maakte ondanks zijn transferperikelen een betrouwbare indruk. Van Nistelrooij zorgde voor meer diepgang en gevaar dan Hasselbaink in de tweede helft. Ook klikte het beter tussen Kluivert en Van Nistelrooij.

Linksback Van Bronckhorst liet zich in de eerste helft een keer doldraaien door Beckham. Hij stelde zich volgens Van Gaal ook nog verscheidene malen verkeerd op, maar bleef verder redelijk op de been en ondersteunde het centrum regelmatig op het goede moment. ,,Oriëntatievermogen'', noemt Van Gaal dat.

Op rechts bleek Zenden een beter alternatief dan zijn vervanger Makaay. Die kwam handelingssnelheid tekort en speelde niet diep genoeg. Op het middenveld speelde Cocu een degelijke partij. De gelegenheidsaanvoerder straalde rust uit. Van Bommel was een sterke schakel tussen verdediging en aanval met zijn directe passing.

Invaller Davids had in de tweede helft door zijn schorsing te weinig wedstrijdritme in de benen. En het is maar de vraag of Van Gaal hem moet opstellen tegen Ierland als zijn advocaat en die van de KNVB hem tijdig weten vrij te pleiten. Davids, wellicht ook uit zijn evenwicht gebracht door het gejoel van het publiek wanneer hij de bal beroerde, bezondigde zich aan foute passes. In de slotfase speelde hij Owen de bal in de voeten die daardoor vrij baan kreeg richting de ingevallen Waterreus. Het alom geprezen talent van Liverpool schoot de bal in de tribune.

Dat Hofland bijna Frank de Boer deed vergeten, ging Van Gaal te ver. ,,Een speler met negentig interlands achter zijn naam kunnen we niet zomaar vergeten.'' Hofland is verdedigend sterker maar opbouwend zwakker dan de aanvoerder van Oranje. De Boer zal de wedstrijd tegen Ierland door een blessure niet halen. Op 1 september moet Hofland bewijzen dat hij ook onder druk kan presteren.

Van Gaal moet voor de clash met de Ieren ook een streep zetten door de naam van Bobby Petta. Hij scheurde dinsdag op de training een al eerder aangetaste spier. Hij staat minimaal zes weken buiten spel. Zenden, Stam en Overmars verlieten voor de rust niet geheel fit het strijdperk. Uit voorzorg werden ze gewisseld.

Een jaar geleden miste de bondscoach Zenden, Overmars, Van Nistelrooij, Davids, Makaay, Hasselbaink en Stam door blessures. Toen was Ierland begin september in de Arena ook tegenstander van het Nederlands elftal. Van Gaal moest spelers als Lurling en Konterman oproepen. Witschge werd zelfs een belangrijke pion in het tactisch concept.

Oranje kwam destijds met 2-0 achter. Dankzij een eindsprint werd een 2-2 gelijkspel afgedwongen. Dure verliespunten. Maar het duel met Engeland heeft duidelijk gemaakt, dat Oranje er in de beslissende fase van de kwalificatieronde aanzienlijk beter voorstaat dan een jaar geleden.

    • Erik Oudshoorn