Onweer

Nergens verkoeling. Hart van Nederland meldt op SBS6: twee woningen uitgebrand door een explosie, een dodelijke botsing met drie vrachtwagens, prins Claus weer opgenomen in het AMC, onweer op komst. Nova rapporteert dat het bedrijfsleven de invoering van de euro schromelijk onderschat, dat ook ziekenhuizen en zorginstellingen er nog niet klaar voor zijn (interviewer: ,,Oh? Is dat een probleem?'') en dat de PTT ons met de omschakeling 1 cent per postzegel afperst.

Een andere cultuur lucht misschien op. BBC2 zendt voor de derde achtereenvolgende avond een programma uit over de islam. Begrijpelijk, want Groot-Brittannië telt twee miljoen moslims en de islam is de snelst groeiende godsdienst ter wereld. Volgens voorspellingen zal in 2025 zelfs eenderde van de wereldbevolking islamitisch zijn. Dat benauwt, niet omdat het de islam is, maar omdat we dagelijks met ontzetting naar godsdienstoorlogen kijken. Volgens prins Naseem Hamed, een wijsheid uitstralende dertiger, hoeven wij voor de islam niet bang te zijn. Moslims zijn vredelievend, hebben respect voor anderen (ook voor vrouwen, de profeet raadt een goede behandeling van vrouwen juist aan) en kennen barmhartigheid. Ze zijn zelfs verplicht om 2 procent van hun inkomen af te staan aan de armen en mogen elkaar niet afpersen met rente op schulden. Hoeveel moslims zitten er eigenlijk in het bestuur van ABN Amro?

Volgens Baaba, een Indiaas/Afrikaans ogende man die voor AT5 op het Damrak in Amsterdam wordt ondervraagd, zouden wij niets van elkaar te vrezen hebben als we iedere vorm van dogmatisme, onbegrip en hebzucht konden uitschakelen. Maar helaas... De interviewer vraagt waarom hij er zo opvallend uitziet: Baaba heeft een getatoeëerd gezicht, draagt twee enorme ivoren ringen in iedere, tot op zijn schouder hangende oorlel en praat met een ronde, rode schijf in zijn uitgerekte onderlip. Om te onderstrepen, zegt de zonderling, dat in mij vele culturen en levensbeschouwingen samenkomen.

Op het Journaal nu een rel rond het Vaticaan. Monseigneur Milingo uit Zambia schijnt door de paus weer in genade aangenomen te zijn, maar tegen een hoge prijs: hij moet zijn in mei afgesloten huwelijk met mevrouw Sung ontbinden. Deze laat vanaf het plein voor de Sint-Pieter als een volleerd mediafenomeen aan een groep journalisten weten dat ze haar man al weken niet heeft gezien en hem vreselijk mist. Een lid van de Moon-sekte (wat doet die hier bij Journaal-redactie?) verklapt dat mevrouw misschien zwanger is van monseigneur, maar daarnaar pas onderzoek zal laten doen als hij weer bij haar terug is. Het Vaticaan zwijgt.

Nog een cultureel schandaal bij de Ikon. Onder de ongelukkige titel Werelden: Indianenverhalen brengt een Amerikaanse documentaire het leed van de in reservaten levende, Amerikaanse indianen in beeld. Gedwongen verkassing naar gebrekkige woonvoorzieningen, werkloosheid, alcoholisme: het bekende verhaal, maar nu zie je eens goed hoe uitzichtloos de situatie is. De reservaten liggen in de kale marge van de wereld. Het enige wat mensen hier redt is persoonlijke moed. Een sterk staaltje daarvan toont de vrouw die met een absoluut minimuminkomen haar zeven kleinkinderen groot brengt. De ouders zijn daartoe niet in staat: aan de drank. Ik ben nog maar 60, zegt ze, en ik wil 150 worden. Want ik wil zien dat het mijn kleinkinderen goed gaat.

Op Net5 ter opwekking een beeld van de overvloed: twee vrouwen onder het mes bij de plastisch chirurg. De ene heeft een vette buik, de ander een norse gezichtsuitdrukking. ,,Twee pakjes boter'' zuigt de lange priem van de chirurg uit de buik te voorschijn. De vrouw is gelukkig: eindelijk zonder schaamte in bikini. De wenkbrauwen van de norse daarentegen hadden misschien iets hoger opgetrokken moeten worden. Dan had ze er meer ,,als een kat'' uitgezien. Maar ze is toch tevreden: niemand zegt nog dat ze eens wat meer lachen moet.

    • Anna Tilroe