Nieuw graf Robert Johnson

De legendarische bluesmuzikant Robert Johnson (1911-1938) krijgt een nieuw graf even buiten Greenwood, Mississippi. Het wordt zijn derde graf. De twee andere graven bevinden zich in Morgan City en in Quito, dat tussen Greenwood en Morgan City ligt.

Dood en leven van Johnson zijn met mythes en raadsels omgeven. Het beroemdste verhaal over de pionier van de deltablues is dat hij zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht voor het vermogen om virtuoos gitaar te spelen. Precies op het moment dat Johnson werd gezocht om op te treden in Carnegie Hall in New York, zou hij op 13 augustus 1938 in Greenwood zijn vergiftigd door een jaloerse rivaal in de liefde. Maar op Johnsons overlijdensakte staat als doodsoorzaak syfilis genoemd. Vandaag precies 63 jaar geleden overleed hij.

Volgens Robert Palmer, die in 1981 een biografie over Johnson publiceerde, is Johnson begraven in Morgan City bij de baptistische kerk. In 1990 werd hier een obelisk neergezet ter nagedachtenis aan Johnson. Maar volgens een ex-vriendin van Johnson werd hij begraven in de Payne kapel in Quito. Volgens haar zou hij een grafsteen niet op prijs stellen, omdat hij in de hel verblijft. Toch heeft Johnson nu dankzij de rockband The Tombstones een grafsteen in Quito.

Blueshistoricus Gayle Dean Wardlow is ervan overtuigd dat Johnson gewoon in Greenwood ligt begraven, waar hij overleed. Belangrijkste reden voor deze overtuiging is de 86-jarige Rosie Eskridge, die haar hele leven in Greenwood heeft gewoond. Volgens haar heeft haar man Tom Johnsons graf in 1938 gegraven op het kerkhof van de plantage waar hij stierf. ,,Tom heeft een diep graf gegraven'', aldus Wardlow. ,,Johnsons moeder was niet aanwezig. De dominee sprak een paar woorden en dat was dat.''

Johnsons graf in Greenwood kreeg geen grafsteen. Lange tijd leek Johnson veroordeeld tot de obscuriteit, maar in 1961 werd hij na de verschijning van een postume plaat ontdekt door de Rolling Stones en andere, vooral Britse muzikanten die in oude blues waren geïnteresseerd. Sindsdien is zijn reputatie gegroeid.