NAVO stuurt al soldaten naar Skopje

De NAVO-ambassadeurs hebben gisteren in Brussel besloten morgen vierhonderd militairen naar Macedonië te sturen om de komst van een vredesmacht van 3.500 man voor te bereiden.

De vierhonderd Britse soldaten gaan morgen naar Macedonië om er een hoofdkwartier in te richten en communicatielijnen aan te leggen. NAVO-woordvoerder Yves Brodeur legde er gisteren de nadruk op dat er nog geen garantie is dat de hele NAVO-strijdmacht van 3.500 man, die in Macedonië de taak krijgt het Albanese rebellenleger UÇK te helpen ontwapenen, ook daadwerkelijk wordt uitgestuurd. De NAVO heeft vier voorwaarden gesteld voor de inzet van de militairen: een politiek akkoord tussen de partijen in Macedonië, een akkoord tussen Macedonië en de NAVO dat de juridische basis voor de inzet van de militairen vormt, een akkoord met het UÇK over de vrijwillige overhandiging van de wapens, en een bestand. Aan de eerste drie voorwaarden is inmiddels voldaan, maar een bestand is er nog niet, en in Macedonië is ook na de ondertekening van het akkoord over de status en de rechten van de Albanese minderheid en de instemming van het UÇK met dat akkoord nog sprake van sporadisch geweld.

De toekomstige commandant van de NAVO-troepenmacht in Macedonië, generaal Gunnar Lange, zei gisteren in Skopje dat de operatie `Noodzakelijke Oogst'– zoals de wapeninzamelingsactie wordt genoemd – er niet komt ,,om de vrede af te dwingen''. ,,Onze soldaten komen hier uitsluitend als de omstandigheden hen in staat stellen hun zeer specifieke missie van het inzamelen van vrijwillig overhandigde wapens en munitie uit te voeren.'' Lange's opmerkingen zijn waarschijnlijk ingegeven door de overtuiging, in brede lagen van de Albanese minderheid in Macedonië, dat de NAVO naar Macedonië komt om de Albanezen te beschermen tegen Macedonisch geweld of dat de soldaten de etnische zuiveringen ongedaan komen maken. De NAVO en de politieke partijen gaan ervan uit dat de missie alleen ten doel heeft het UÇK te ontwapenen, en wel binnen dertig dagen.

De Macedonische regering maakte gisteren melding van gevechten met Albanese rebellen bij Tetovo en in het gebied rond Kumanovo, in het noorden van Macedonië.