Lindemann

Piano Seven onder leiding van François Lindemann telt zeven vleugels en een uitgebreide percussieset. Het achttal zorgt voor een majestueus geluid. Om een kakofonie te voorkomen is gekozen voor een strikte compositorische aanpak. In de vijftien miniatuurtjes op 7 pianos and percussion worden de verschillende harmonische en melodische partijen zo verweven, dat het lijkt alsof ze afkomstig zijn van één reuzenklavier. Pas bij aandachtige beluistering is te achterhalen hoe de delen in het grote geheel ingrijpen.

7 pianos and percussion is bijzonder beeldend en raakt aan een scala van genres: een beetje latin, een scheutje boogiewoogie, een flinke portie atonale muziek aangelengd met licht impressionisme en een aanzienlijke portie minimal music uit de school van Philip Glass en Steve Reich. Percussionist Cyril Régamey speelt een essentiële rol bij het aan elkaar lijmen van al deze verschillende stijlen en sferen. Lindemann staat ook nog aan het hoofd van een septet met conventioneler instrumentarium. Stilistisch gaat hij op Formats even grenzeloos te werk als bij zijn pianobigband maar het zwaartepunt ligt iets meer richting de jazz. Zijn eigen spel neigt af en toe naar Herbie Hancock, zeker als hij zijn elektrische piano van stal haalt, maar hij speelt net zo goed de modale partijen ontleend aan Noord-Europese volksmuziek.

Piano Seven: 7 pianos and percussion (TCB, 01092)

François Lindemann: Formats (TCB, 20982) Distr Challenge

    • Edo Dijksterhuis