`Kloonlaboratorium zit in oude school'

Het geheime laboratorium van de omstreden Amerikaanse firma Clonaid, die zich richt op de commerciële productie van klonen van mensen en dieren, is ondergebracht in een leegstaande school in de Amerikaanse staat West-Virginia. Dit meldt Drugde Report, de internetnieuwsbureau dat naam maakte met onthullingen over de seksuele contacten tussen ex-president Bill Clinton en stagiaire Monica Lewinsky.

Freelancejournalist Joe Lauria doet op de website van Drudge Report verslag van zijn zoektocht naar het kloonlab, waarover Clonaid-directeur Brigitte Boisselier een geheimzinnig stilzwijgen bewaart. Lauria vond het laboratorium in de heuvels bij het gehucht Nitro in de buurt van Charleston. Elders in het gebouw speelde men bingo, op de tweede verdieping zat een dagopvang, alsmede loodgieters- en dakdekkersbedrijven, en in lokaal 201 trof hij een verlaten laboratorium aan. ,,Het ziet er uit als een gewoon laboratorium'', schrijft Lauria, die enkele foto's maakte die Drudge Report toont.

Lauria traceerde ook een sponsor van Clonaid, de bemiddelde jurist Mark Hunt (41), die sinds vijf jaar in het parlement van West-Virginia zit en vorig jaar een vergeefse gooi deed naar een zetel in het federale Huis van Afgevaardigden. Hunt bevestigt tegenover Lauria dat hij Boisselier een half miljoen dollar heeft gegeven voor een nieuwe firma, genaamd Bioserv Inc. Dit bedrijf zou gaan proberen een kloon te maken van Hunts zoon Andrew, die in september 1999, toen hij tien maanden oud was, overleed na een hartoperatie.

Zijn ouders lieten destijds, aldus Lauria, enkele cellen van Andrew invriezen en gingen op zoek naar een manier om hem terug te krijgen. Uiteindelijk gingen ze in zee met de Franse biochemica Boisselier, die hen ervan wist te overtuigen dat een gekloond duplicaat van Andrew binnen afzienbare tijd te verwezenlijken zou zijn.

Inmiddels blijken de betrekkingen tussen Hunt en Boisselier danig bekoeld, merkte Lauria. De Hunts zouden een hekel aan haar hebben gekregen toen ze in interviews en voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden vertelde dat een van haar klanten een wanhopige jurist was die vurig verlangde naar een gezond duplicaat van zijn overleden zoon. Ze noemen Boisselier tegenover Lauria ,,publiciteitgeil'', ofschoon geheimhouding zou zijn afgesproken.

Boisselier, tevens `bisschop' van de sekte van Raëlianen, pleitte vorige week op een congres van de American National Science Academy samen met de Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori en de Amerikaanse voortplantingsdeskundige Panayiotis Zavos voor onbelemmerd reproductief klonen.