KINDERAGENDA

Echt of Niet Echt?

Huis Verwolde is een mooi landhuis uit de 18de eeuw in het Gelderse plaatsje Laren. Op zondag 19 en zondag 26 aug vertellen en spelen prins Richard en prinses Maria daar verhalen voor kinderen: over een Heel Deftige Graaf en Gravin, die er Heel Deftig uitzien, Heel Deftig praten, Heel Deftig Lopen en Heel Deftig hun gasten ontvangen. Maar is dat allemaal wel Echt? De voorstellingen beginnen om 13u en 15u.

*Kindervoorstelling op Huis Verwolde, J. Emilelaan 4, Laren (Gld). Zo 19 en zo 26 aug om 13u en 15u. Toegang: volwassenen ƒ12,50, kinderen t/m 12 jaar ƒ10. Reserveren niet nodig. Inl 0573-401825

Legermuseum

Het Legermuseum in Delft organiseert elke woensdagmiddag in de vakantieperiode een workshop voor kinderen. Zo kun je op woensdag 22 aug een hobbelridder in elkaar knutselen. Dat kun je doen met een kleurplaat die je vervolgens uitknipt en vouwt tot een ridder die heen en weer kan wiebelen. Maar je kunt ook een hobbelridder te paard maken van papier en karton. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van 5-11 jaar, maar onder begeleiding van een ouder kunnen ook jongere kinderen meedoen.

*Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Inl 015-2150500 en www.legermuseum.nl

Open: ma t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.

Amsterdam

In Amsterdam is dit weekeinde van alles te doen voor kinderen ter gelegenheid van het Prinsengrachtfestival. Op zaterdag 18 aug om 17u is er voor alle leeftijden het Kinderprinsengracht Meezingconcert waarin optreden Twarres, Fancy Fiddlers, Juan Wells, Milk Inc en Jody Bernal. Het concert op het ponton voor het Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht is gratis toegankelijk vanaf 16u30.

Op zondag 19 aug wordt om 11u een opera opgevoerd voor kinderen vanaf 5 jaar: Het Russische Sprookje `De Vuurvogel', in Felix Meritis, Keizersgracht 324. Volwassenen mogen ook komen. Toegang: volw ƒ17,50, kinderen ƒ10.

Speciaal voor het Grachtenfestival staat in het Kinderkookcafé op 18 en 19 aug tussen 15u30 en 20u het Kindermonumentenmenu op de kaart. Om zelf te koken en zelf op te eten. Reserveren en informatie: 020-6253257 (tussen 13 en 17u). Kosten: ƒ20. Leeftijd: 8 t/m 12 jaar.

VOC-schip

Op het VOC-schip Amsterdam, dat ligt afgemeerd bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gebeurt van alles: zo kun je op doordeweekse dagen zien hoe het leven vroeger aan boord er aan toeging. Dagelijks zijn er tussen 10u30 en 16u15 elk uur demonstraties, o.a. lijfstraffen, lading hijsen en een chirurgijnsbehandeling. Op zondag 19 aug wordt er een zeeliederenfestival gehouden, met als thema `liefde'. Vijf zeemanskoren brengen liederen te gehore en er zijn twee workshops: één over de geschiedenis en de verschillende vormen van het zeemanslied, shanty geheten. In de andere workshop ga je zelf zingen. Verder kun je varen op een 100 jaar oud stoomschip.

*Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Inl 020-5232222 en www.scheepvaartmuseum.nl

Park Schoonoord

Park Schoonoord is een van de best bewaarde geheimen van Rotterdam. Het ligt vlak naast Het Park, tussen de Westzeedijk en de Parklaan. Park Schoonoord is de voormalige tuin van de familie Mees. Van 16 t/m 19 aug en van 23 t/m 26 aug is het park alleen toegankelijk voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Op die dagen kunnen zij tussen 12 en 18u bijzondere wezens en zeldzame taferelen aanschouwen in het park. Onder leiding van een magiër kunnen ze een tocht maken door de tuin. Onderweg moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren.

*Sprookjesachtige momenten in park Schoonoord, 16 t/m 19 aug en 23 t/m 26 aug, 12-18u, elk kwartier een nieuwe ronde. Toegang gratis, reserveren via 0800-0230112. Kaartjes halen en vertrekpunt: Villa Zebra, in het Museumpark.