Jazz zonder drummer geeft ruimte

Bands zonder drummer, daar zijn er niet veel van in de rock- en jazzmuziek. Zo denkt men blijkbaar dat bij muziek die van oorsprong ritmisch is nu eenmaal trommelaccenten horen.

Dat het toch heel goed zonder kan, wordt deze week bewezen in het Amsterdamse theater Pompoen waar ook die andere dwingeland, de piano, eventjes met vakantie is en niets van zich laat horen. Het resultaat van die afwezigheid is een heleboel lucht en ruimte waar het trio Verploegen/Verhoeff/Van der Westen werkelijk voortreffelijk in gedijt.

Trompet, gitaar en contrabas, het is een ongebruikelijke bezetting, waar in het verleden eigenlijk maar één jazzheld vaak gebruik van maakte: de legendarische Chet Baker. Dat de laatste musicus desondanks voor Angelo Verploegen niet het ultieme voorbeeld is, blijkt al uit de keuze van zijn instrument: in bijna alle stukken speelt hij bugel, het zachtere zusje van de trompet. Als Verploegen zich wel aan collega's spiegelt, dan is dat eerder aan Art Farmer en Kenny Wheeler. Beiden zijn weliswaar minder roemrucht dan Baker, maar ze zijn wel bedreven in wat Verploegen ook heel goed kan: een toon kneden totdat hij voelt als fluweel, zonder week en sentimenteel te worden.

Dat de geest van Baker tijdens dit concert toch één keer rondwaart, ligt aan een stuk getiteld `Day Dreamer'. Deze compositie van gitarist Ed Verhoeff, vol introverte mijmering, zou zo passen in Bakers zangrepertoire.

Na de veelzijdig opererende Verhoeff, van elektrisch naar akoestisch, single-string, slaggitaar, roept u maar, komen ook de anderen met een eigen stuk. Bassist Eric van der Westen houdt zijn middelsnelle `Flow' ten doop en Verploegen herinnert aan `Brad's Feast' een feestelijk stuk met een latin beat. Een drummer wordt daarbij totaal niet gemist. Wie voelt waar de beat zit hoeft hem namelijk niet ook nog eens met nadruk te horen.

Ook in de stukken die iedereen kende – de standards uit `The Great American Song Book' – werkte de kunst van het weglaten gisteren opperbest. Behalve dan voor de eters op het balkon die door het trio gelaten ruimte volkwekten alsof er een prijs mee kon worden gewonnen. Horeca en hoge kunst, het blijft een huwelijk om den brode.

Concert: Verploegen/Verhoeff/Van der Westen. Gehoord: 15/8 Pompoen, Amsterdam. Verder: t/m 18/8.

    • Frans van Leeuwen