Invasie in suburbia

Sinds vorig jaar woont de meerderheid van de Amerikanen in suburbia. De zeeën van losstaande huizen die de Amerikaanse zakencentra omringen zijn dan ook vaak het decor van videoclips. Vooral blanke rechttoe rechtaan rockgroepen gebruiken de Amerikaanse suburb graag. In de filmpjes van The Offspring zijn de pastorale Amerikaanse buitenwijken zelfs de standaardomgeving van hun verhaaltjes. Zo is in Pretty fly (for a white guy) een witte suburbane puber die liever een zwarte was het onderwerp van spot. In een auto rijdt hij rond tussen de geschoren gazons die de suburbane Amerikaanse huizen omgeven.

Zwarten zijn nog steeds de schrik van de witte suburbs. Nog altijd is de komst van een zwarte familie in een voorstedelijke straat voor veel witten een teken dat de achteruitgang van de buurt zich onomkeerbaar heeft ingezet en de prijs van hun huis zal dalen. Standaardreactie van veel witten is hun huis te verkopen en naar een andere suburb te verhuizen. De tragiek van deze reactie is dat het een selffulfilling prophecy is: de plotselinge massale verkoop van huizen doet inderdaad de prijs ervan dalen.

De nieuwe clip van P. Diddy, voorheen bekend als Puff Daddy, bij zijn nummer Bad boy for life gaat over deze witte suburbane nachtmerrie. We zien de zwarte rapper en zijn vrienden bezit nemen van stralend droomhuis in een zonovergoten buitenwijk. Hij rijdt met een paar meiden in een auto waarvan de jongen uit Pretty fly (for a white guy) droomt. 'sNachts houden de zwarte vrienden rumoerige straatfeesten met stunts met motoren, overdag oefent P. Diddy vanaf het dak van zijn huis golf, de favoriete sport der suburbianen.

,,We are bad boys and we've come to stay'', zingzeggen P. Diddy en de zijnen. Wat dit dreigement extra kracht bijzet, is de wetenschap dat P. Diddy een echte bad boy is. Als Michael Jackson zingt dat hij `bad' is, wekt dit de lachlust op, maar bij P. is het ernst. Vorig jaar was hij betrokken bij een schietpartij in een New-Yorkse discotheek waar hij samen met zijn toenmalige vriendin Jennifer Lopez en wat vrienden was. Hij werd aangeklaagd wegens verboden wapenbezit. Vrijspraak volgde, maar het geheel deed zijn reputatie als echte bad boy geen kwaad.

Bad boy for life neemt niet alleen de oude suburbane reflexen op de hak. Wat de video geestig maakt is dat P. Diddy, gezien zijn vorige clips onverwacht, ook zichzelf niet spaart. Nadat hij met een golfbal een raam van een buurhuis heeft ingeslagen, komt de blanke buurman verhaal halen. Op buitengewoon correcte wijze spreekt deze eerst zijn waardering uit voor de raps van Puff Daddy, maar verstrikt zich vervolgens in zijn naam: ,,P. Puff Daddy, P. Diddy, Diddy Daddy – whatever.'' Zoals eerder Prince, kondigde Puff Daddy niet lang geleden aan dat hij zijn naam had veranderd. Voortaan ging Sean Combs, zoals Puff Daddy echt heet, door het leven als P. Diddy.

Ook het einde van de clip is grappig. Na een nachtelijk straatfeest haalt P. Diddy, zoals het een suburbiaan betaamt, in witte badjas zijn krant op bij het tuinhek. Verderop ziet hij vier witte jongens, die lid zouden kunnen zijn van The Offspring. Ze groeten hem, Puff Daddy groet terug, maar mompelt onderwijl: ,,There goes the neighborhood.'' Vervolgens draait hij zich om en vraagt aan de buurvrouw of ze het feest gisteren leuk vond. Als ze bevestigend antwoordt, zegt hij droog: ,,Yes, I saw you shaking that ass.'' De invasie is geslaagd.

    • Bernard Hulsman