Ierland verspeelt winst tegen Kroatië

Het Ierse voetbalelftal heeft ruim twee weken voor de cruciale WK-kwalificatiewedstijd tegen Nederland in een oefenduel met 2-2 gelijk gespeeld Kroatië. In het uitverkochte stadion Landsdowne Road in Dublin, waar Oranje ook zijn opwachting maakt, verspeelden de Ieren gisteravond in de slotfase een 2-0 voorsprong.

De Ierse aanvaller Duff bracht het thuisland halverwege de eerste helft op voorsprong. De debuterende invaller Morrison verdubbelde de marge een kwartier voor het eindsignaal. De Kroaten Vugrinec en Suker (strafschop) zorgden in de slotfase voor de verrassende tegentreffers.

De Ierse bondscoach McCarhty gunde gisteren twintig spelers speeltijd. Ook oud-Feyenoorder Connolly mocht invallen. Hij speelde het laatste half uur mee. In het basiselftal stonden doelman Given en verdedigers Kelly, Harte, Dunne en Staunton. Carsley, Roy Keane, Kilbane en Kennedy speelden op het middenveld. Robbie Keane en doelpuntenmaker Duff vormden het spitsenduo.

Ierland en Portugal hebben in groep 2 van de kwalificatieronde betere papieren dan Nederland om zich voor het WK te plaatsen. De Ieren hebben begin volgende maand genoeg aan een gelijkspel tegen Oranje. Na het onderlinge duel met Nederland speelt Ierland alleen nog tegen Estand. Oranje ontvangt Andorra en Estland. Het laatste land speelde gisteren een kwalificatieduel in Tallinn met 2-2 gelijk tegen Cyprus. Beide ploegen zijn nu uitgeschakeld.

Kroatië is in groep 6 met België en Schotland verwikkeld in een spannende plaatsingsstrijd voor het WK. Bij de vorige editie in 1998 eindigde het land vóór Nederland op de derde plaats. De Belgen leden gisteren in een oefenduel tegen Finland een blamerende 4-1 nederlaag. In Helsinki maakten Kolkka (ex-PSV) en Litmanen (ex-Ajax) iedereen een doelpunt.