Hier & Daar

Taxatie van schilderijen

Experts van Glerum Kunst en Antiekveilingen uit Amsterdam taxeren op zondag 19 aug geheel vrijblijvend schilderijen van mensen die overwegen hun kunstwerk te laten veilen. Plaats van handeling is Museum Rijswijk in Rijswijk, waar momenteel een expositie te zien is van schilders uit de Haagse School.

*Taxatiedag, zo 19 aug 10-16u, Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk. Inl over taxatiedag: 020-3012950

Jammarkt

Op woensdag 22 aug wordt in het Gelderse Neede de Nationale Jammarkt gehouden. Zo'n 130 standhouders verkopen allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, chutney en marmelade. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar ook jamhobbyisten bieden hun zelfgemaakte producten aan. Ook het maken van jam wordt gedemonstreerd.

*Jammarkt in het centrum van Neede (Gld), wo 22 aug 11-18u.

Slot Zeist

Het Slottuintheater in Zeist biedt zondag 19 aug een gevarieerd programma met een blazerskwintet dat een reis door eeuwen muziek maakt, een hilarische kindervoorstelling en een swingend jazzkwartet. Blaaskwintet Vitalis speelt een aantal oude, Hongaarse dansen, een divertimento van Haydn, de vrolijke Humoristische Bagatellen van Nielsen, en variaties op `In Holland staat een huis'. Daarna volgt een slapstickvoorstelling en tot slot speelt jazzkwartet The Swingin' Brothers vanaf 15.30 uur swing en dixieland.

*Slottuintheater, zo 19 aug vanaf 13u30. Te bereiken via de witte brug aan de achterkant van Slot Zeist aan de Zinzendorflaan 1. Meer informatie via 030-6910465 of op www.slottuintheater.nl

De voorstellingen zijn gratis en u kunt tijdens de voorstelling vrij komen en gaan.

Tuinen in de Betuwe

Op zaterdag 18 aug en zondag 19 aug zijn tien tuinen in de Betuwe opengesteld voor bezoekers. De tuinen zijn zeer verschillend van karakter: er is een kasteeltuin, een tuin met veel geurende planten en een tuin met borders op kleur. Daarnaast zijn er cottagetuinen rondom oude Betuwse boerderijen, vaak nog met oude (hoogstam) boomgaarden. Ook bij recent gebouwde woningen en aan de voet van Betuwse dijken zijn tuinen te bezichtigen. In de meeste tuinen zijn zelfgekweekte planten te koop. Ook zijn er mogelijkheden voor `bed & breakfast'.

*Open tuinen in de Betuwe, 18/19 aug 10-17u. Gratis toegang. Een folder met meer informatie en plattegrond is verkrijgbaar bij onder andere de VVV's in Culemborg, Tiel, Buren, Wijk bij Duurstede en Leerdam en bij Kijktuin Theodorata, Lekbandijk 15 te Ravenswaay. Inl 0488-451623 of 0183-561085. Op de internetpagina www.theodorata.nl is uitgebreide informatie over de deelnemende tuinen te vinden.

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat op 18 en 19 aug in het teken van de gloriedagen van de visserij. Oude technieken herleven aan boord van de traditionele schepen, die het IJsselmeer opgaan om vissen. Met name het zeilend vissen met kuilnetten is bijzonder omdat deze methode al sinds jaar en dag verboden is. Bezoekers kunnen meevaren op een van de schepen of op een van de andere botters en Wieringer aken. Het vlaggenschip van het museum, een replica van de Blazer TX 11, neemt eveneens bezoekers mee. Op de kade rookt de visroker paling en brengen zanggroepen vanaf 12u shanty's ten gehore.

*Visserijdagen Zuiderzeemuseum, 18/19 aug. Het buiten- en binnenmuseum is t/m 28 okt dagelijks open van 10-17u. In aug tot 18u. Inl 0228-318260 of www.zuiderzeemuseum.nl

Landgoedfair

Landgoed Mariënwaerdt in Beesd is van 22 t/m 26 aug het toneel van de Landgoedfair. Er zijn 120 stands met oa outdoorartikelen, landelijke meubelen, planten en houten speelgoed. Ook is er veel aandacht voor biologische produkten, er zijn demonstraties van topruiters en een Jack Russell race. Kinderen kunnen naar de kinderboerderij, een ritje maken met een bokkenwagen en ze kunnen les krijgen in het omgaan met vreemde honden. Gidsen geven rondleidingen over het landgoed.

*Landgoedfair, 22 t/m 26 aug 10-18u, Biersteeg 4, Beesd. Toegang: ƒ22,50. Pendeldienst vanaf station Beesd. Inl 0345-681326 en www.marienwaerdt.nl

JodenbuurtIn augustus wordt elke zondagmiddag een wandeling georganiseerd door de voormalige jodenbuurt in Amsterdam. Voor de oorlog woonden hier zowel welgestelde joden als arbeiders. Enkele gebouwen, zoals de Portugese synagoge, zijn nog steeds in gebruik, van andere herinnert vaak alleen nog de gevel aan de vroegere bewoners of gebruikers.

*Wandeling jodenbuurt, zo 19 en zo 26 aug, vertrek 14u30 vanuit het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam. Max 25 deelnemers. Kosten: ƒ10. Inl 020-6269945

SpoorwegmuseumHet Nederlands Spoorwegmuseum wordt van 17 t/m 19 aug omgetoverd tot een Oosterse markt, Pasar Perron. Er zijn kramen met etenswaren, dans, theater, muziek en diverse optredens van oa Aïs Lawa Lata en Wieteke van Dort als Tante Lien. Voor kinderen is er een uitgebreid programma.

*Pasar perron, 17 t/m 19 aug in het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. De pasar is open: vr 10-22u, za 11u30-22u en zo 11u30-19u. Inl 030-2306206