Getronics op verlies door Noorwegen

Automatiseerder Getronics is het afgelopen halfjaar in de rode cijfers terechtgekomen. Het verlies is grotendeels veroorzaakt door een afwaardering van een Noorse partner die in problemen verkeert.

Het nettoverlies is de voorbije zes maanden uitgekomen op 77 miljoen euro (169 miljoen gulden). Daarvan is 75 miljoen afkomstig van de afwaardering van Merkantildata, een beursgenoteerd Noors automatiseringsbedrijf waarin Getronics een belang houdt van 12 procent. Het is de tweede keer dat Getronics het Scandinavische bedrijf, waarvan de koers is ingestort, afwaardeert. Zonder de afwaardering zou het verlies 2 miljoen euro bedragen.

Het resultaat voor aftrek van rente, belasting en afschrijvingen (Ebita) bedroeg het afgelopen halfjaar 85 miljoen euro positief tegen 113 miljoen een jaar eerder. Dit cijfer is in lijn met de verwachtingen van financiële analisten. Vanochtend steeg de beurskoers van Getronics met ruim 5 procent.

Tegen de verwachting in wist de Amsterdamse automatiseerder, waar wereldwijd 30.000 mensen werken, een omzetstijging te boeken. Deze steeg met 10 procent tot 2,1 miljard euro (4,6 miljard gulden). Getronics verklaarde eerder uit te gaan van een nulgroei.

Bestuursvoorzitter P. van Voorst, die de plotseling opgestapte C. van Luijk per 1 juni opvolgde, toonde zich ,,redelijk tevreden'' over de resultaten. Door de omzetstijging heeft het concern volgens Van Voorst marktaandeel gewonnen. Belangrijke concurrenten van Getronics zijn Amerikaanse bedrijven als IBM, EDS en CSC.

Ondanks de omzetstijging heeft Getronics de afgelopen maanden in Amerika ingegrepen. Om de teruglopende vraag naar automatiseringsdiensten het hoofd te bieden zijn bijna 600 werknemers ontslagen. Dat is 8 procent van het personeelsbestand in de VS. Volgens Van Voorst zijn er geen plannen om verder te saneren onder het personeel. Voor het banenverlies is geen voorziening genomen.

Getronics maakte verder bekend dat het de financiële indicator loslaat die het bij de overname van Wang in mei 1999 invoerde. De automatiseerder wilde een Ebita-marge (Ebita gedeeld door de omzet) halen van tussen de 5,2 en 5,7 procent. Het afgelopen halfjaar bedroeg die slechts 4 procent tegen 5,9 procent over dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft besloten om niet langer naar deze marge te kijken, omdat de omzet uit de verkoop van producten moeilijk is te voorspellen. Voortaan hanteert Getronics het Ebitacijfer als nieuwe financiële indicator.

Volgens Getronics zijn er geen duidelijke signalen over marktherstel. ,,We zijn daarom voorzichtig over wat er de komende 12 maanden gaat gebeuren'', verklaarde Van Voorst. Het concern houdt rekening met een bescheiden groei voor het komend halfjaar. Wel houdt de automatiseerder vast aan een operationeel resultaat (Ebita) voor dit jaar van boven de 210 miljoen euro.

gesprek van voorst: pagina 13