Getronics `niet in voor een overname'

Automatiseerder Getronics kampt met een extreem lage beurskoers. Vandaag maakt het bedrijf bovendien voor het eerst in de geschiedenis een verlies bekend. Het gevaar van overname dreigt.

Peter van Voorst van automatiseerder Getronics zit nog maar 75 dagen op het hoogste pluche. Na het plotseling opstappen van zijn voorganger Cees van Luijk is zijn voornaamste taak het vertrouwen bij beleggers te herstellen. Maar sinds zijn aantreden is de koers alleen maar verder weggezakt.

Een weinig flitsende start. Verlies aankondigen en bijna zeshonderd mensen in Amerika de deur wijzen.

,,Toen ik per 1 juni aantrad als bestuursvoorzitter wist ik precies wat er aan de hand was. We hebben snel ingegrepen in Amerika omdat de economische situatie snel verslechterde. Dan moet je direct de kosten omlaag brengen. Overigens hebben we geen plannen om daar nog meer mensen te ontslaan, ook niet elders in het concern.

,,We hebben weliswaar nettoverlies geboekt, maar het operationele resultaat is 85 miljoen euro positief. Het verlies komt door de afwaardering in onze Noorse partner. Bovendien hebben we een omzetstijging van 10 procent behaald terwijl we deze niet hadden voorspeld.'

Sinds de overname van Wang in 1999 stelt Getronics een `global player' te zijn. In een aantal belangrijke landen is Getronics echter nauwelijks aanwezig. Gezien de lage beurskoers en de hoge schulden zijn overnames niet aan de orde. Is de mondiale ambitie nog realistisch?

,,Je hoeft niet in 150 landen aanwezig te zijn om mondiaal te zijn. Wij zitten waar onze grootste en belangrijkste klanten zitten. Sterker, we hebben het aantal landen waar we actief waren teruggebracht van veertig naar 35. Korea en Griekenland hebben we bijvoorbeeld gesloten. In Korea zaten 35 mensen. Eén reisje er naartoe en de winst is foetsie. We sluiten in nog één of twee landen onze vestiging maar misschien openen we er ook één in een ander land.'

Maar in de belangrijkste twee Europese markten, Duitsland en Frankrijk, bent u zwak vertegenwoordigd.

,,In Duitsland zitten we met 300 mensen. Dat moet snel naar 1.000 maar nog liever naar 2.500 mensen. We kunnen dat niet op eigen kracht, dat moet via overnames. Het zal kralen rijgen worden. Maar dat soort kleine acquisities kunnen we betalen. In Frankrijk zitten we sinds de overname van Decan met 1.100 man. Maar ook dat moet naar 2.500 mensen. Binnen welke termijn dat moet gebeuren kan ik niet zeggen. Maar we kijken naar elk bedrijf dat te koop staat.'

De extreme daling van de koers, die nu rond de 3,5 euro dobbert, betekent gevaar voor overname. De Amerikaanse branchegenoot EDS zou interesse hebben. Hebt u al een bod ontvangen?

,,Wij hebben altijd geroepen: een hoge beurskoers is de beste bescherming tegen een overname. Dat is nu helaas voorbij. Wij hebben noch verbaal, noch schriftelijk een bod ontvangen. Dat gerucht rondom EDS hebben wij ook gehoord, maar dat klopt niet. Bovendien, wij zijn niet in voor een overname. We zijn sterk genoeg om het op eigen kracht te redden.'

Hoe groot is het personeelsverloop geweest het afgelopen halfjaar?

,,Ongeveer 16 procent van ons personeel is vertrokken. Dat ligt naar mijn smaak te hoog. Dat moet snel terug naar 12 of 13 procent, maar nog liever richting 10 procent.'

Heeft het hoge personeelverloop te maken met de opties die niets waard zijn? En overweegt u daarom de uitoefenprijzen van de opties te verlagen?

,,Zover ik weet zijn er geen mensen vertrokken omdat de opties waardeloos zijn. Ik moet zeggen, onze werknemers nemen de koersdaling sportief op omdat ik ze vertel dat het niets met onze operationele resultaten heeft te maken. Het enige wat we kunnen doen is goede resultaten neerzetten. Dan komt het beleggersvertrouwen vanzelf weer terug. De beurs is niet ons vak, dat is automatisering. We hebben dan ook geen plannen om de uitoefenprijs van de opties te laten dalen.'

Speelt grondlegger Ton Risseeuw nog een rol op de achtergrond? Op een gegeven moment stak hij niet onder stoelen of banken dat zijn opvolger, de inmiddels vertrokken Cees van Luijk, de ambities van Getronics niet wist waar te maken.

,,Ik heb regelmatig contact met Risseeuw. Hij is nog altijd emotioneel betrokken bij dit bedrijf en ik heb meer dan twintig jaar met hem samengewerkt. En bovendien: als hij belt, heeft hij vaak een business tip voor ons. Dat is altijd mooi meegenomen.'

Gerectifeerd

Getronics

In het artikel Getronics `niet in voor een overname' (in de krant van donderdag 16 augustus, pagina 13) meldt topman P. van Voorst dat het personeelsverloop over het afgelopen halfjaar 16 procent is. Dit is onjuist. Het percentage heeft betrekking op het hele afgelopen jaar.

    • Mark Houben