Gegijzelde Belgen in Papoea vrijgelaten

Twee Belgen die sinds 7 juni werden gegijzeld in het centrale bergland van Papoea (voorheen Irian Jaya) zijn vandaag vrijgelaten. Vanmiddag om drie uur (plaatselijke tijd) werden zij tijdens een korte ceremonie door de strijdgroep van de Organisatie Vrij Papoea (OPM) die hen tien weken heeft vastgehouden, overgedragen aan het bemiddelingsteam. De Franciscaan Theo van den Broek en de evangelische dominee Benny Giay, die de afgelopen maanden hebben bemiddeld tussen de autoriteiten en de gijzelnemers, werden ditmaal vergezeld door Damianus Wanimbo, lid van de Alliantie van Papoeastudenten (AMP), die afkomstig is uit de streek. Het drietal heeft de ontvoerders ervan overtuigd dat zij met hun actie verder niets meer te winnen hadden en alleen nog te verliezen. De militaire commandant van Papoea had laten doorschemeren dat zijn mannen in actie zouden komen als de gijzelaars op 17 augustus, de nationale feestdag van Indonesië, niet vrij zouden zijn.

Om kwart over drie vanmiddag steeg een vliegtuig van de katholieke missie in Papoea op uit de afgelegen Ilagavallei, met aan boord de bemiddelaars en Johan van den Eynde (47) en Philippe Simon (49). Van den Broek: ,,Zodra de wielen van het vliegtuigje loskwamen van de landingsbaan, slaakten de twee Belgen een wilde overwinningskreet.'' Twee uur later landde het toestel op het vliegveld Sentani, niet ver van de provinciehoofdstad Jayapura. Op het vliegveld werden de Belgen, na ruim twee maanden gijzeling diep gebruind en mager, opgewacht door de Belgische ambassadeur, een menigte Indonesische journalisten en een delegatie van het provinciebestuur, onder wie de politiechef van Papoea, de Balinese generaal Pastika. Deze politieman heeft de bemiddelaars twee maanden lang veel armslag gegeven om de gijzelingsactie tot een vreedzaam einde te brengen. Van den Broek sprak tijdens de overdracht een kort woord. Hij onderstreepte dat ,,mensen gijzelen in strijd is met alle regels'', maar ,,dat mensen uit nood of frustratie soms regels overtreden''.