Echtpaar in Leeuwarden blijft in arrest

Het Leeuwarder echtpaar dat wordt verdacht van seksueel misbruik van tien jonge kinderen in de Leeuwarder Zeeheldenbuurt, blijft nog dertig dagen in voorarrest. Dit heeft de raadkamer van de Leeuwarder rechtbank gisteren besloten.

Het gaat om een 49-jarige man en zijn 43-jarige vrouw uit de Zeeheldenbuurt. Een 40-jarige Leeuwarder en zijn 39-jarige vriendin, die nog vastzitten, verschijnen volgende week woensdag voor de raadkamer. De voorlopige hechtenis is verlengd, omdat sprake is van verdenking van een feit waarop een gevangenisstraf staat van twaalf jaar of langer, omdat de rechtsorde ernstig is geschokt en de kans op herhaling aanwezig is, aldus persrechter P. Wijtsma.

De politie houdt sinds eind juli zes Leeuwarders vast op verdenking van seksueel misbruik van tien jongens en meisjes tussen de tweeënhalf en vijftien jaar. Dit misbruik zou zich ten minste een half jaar hebben voorgedaan in woningen van de verdachten. De zaak kwam aan het licht door een groot buurtonderzoek in de wijk, naar aanleiding van een aangifte tegen een 14-jarige jongen die zijn geslachtsdeel zou hebben getoond aan buurtkinderen.

Zeven ouders van de kinderen die seksueel zouden zijn misbruikt, hebben deze week een eerste gesprek gehad met leden van het speciale scenarioteam, bestaande uit een vertrouwensarts, vertegenwoordigers van de politie, het openbaar ministerie en het Bureau Slachtofferhulp. De ouders toonden zich tevreden over het gesprek. Een van de ouders, H. van Krugten uit Leeuwarden, verklaarde weer vertrouwen in het onderzoek van de politie hebben.

De ouders hebben overigens deze week aangifte gedaan tegen drie volwassenen, een man en twee vrouwen, die ook kinderen seksueel zouden hebben misbruikt.

Het gaat volgens Van Krugten om bekenden van het verdachte echtpaar H.