Dollarkoers en malaise telecom teisteren beurs

De verzwakkende dollar trok vanmorgen een spoor door het Damrak. De meeste aandelen van bedrijven met grote Amerikaanse activiteiten moesten in koers terug, nadat de Amerikaanse munt meer terrein verloor op de euro. De eurokoers stoof vanmorgen door naar een hoogtepunt van 0,9203 dollar per euro, het hoogste niveau sinds begin maart. Directe aanleiding was de terughoudendheid waarmee de Amerikaanse minister van Financiën O'Neill gisteravond de Amerikaanse dollarpolitiek verdedigde. O'Neill zei alleen dat het beleid onveranderd is, maar nam de term `sterke dollar' niet in de mond.

Aandelen met een hoge dollargevoeligheid daalden vanmorgen op het Damrak, waaronder Ahold (-2,5 procent), Aegon (-2,6 procent) en ASML (-3,6 procent). ABN Amro, dat ook een dollargevoelig fonds is, steeg in een reactie op de halfjaarcijfers van vanmorgen. De bank, die met betere halfjaarcijfers kwam dan voorzien, opende in de plus. Kort daarna stond het fonds op een licht verlies maar krabbelde vervolgens weer op. Even voor het middaguur noteerde het aandeel een winst van 2,2 procent op 19,74 euro.

De terugval van de Nasdaq gisteravond in New York, gevolg van ongerustheid over de komende halfjaarcijfers van Hewlett-Packard en Dell, leidde tot verliezen bij de technologiefondsen. Die stonden vrijwel allemaal in de min. UPC verloor nog eens 14 procent. Een aandeel UPC ging voor 86 eurocent van de hand. In de hoogtijdagen van dit bedrijf was dit nog 68 euro. Versatel, KPN en ASML lieten ook een veer van rond de 3 procent. KPN kwam terecht op 4,35 euro, een nieuw diepterecord. Tegenvallende halfjaarcijfers van Deutsche Telekom en een bijbehorende koersval in Frankfurt waren de hoofdoorzaak van KPN's verlies, dat in lijn was met de rest van de Europese telecomsector.

Positieve uitschieter was Getronics. De voorbeurs gepresenteerde halfjaarcijfers waren minder slecht dan verwacht. Het aandeel steeg met 6,97 procent tot 3,53 euro.

De combinatie van zwakke dollarfondsen en zwakke technologiefondsen klonk door in de AEX-index, die 0,8 procent lager was op 528,46 punten.

Beleggers beloonden in eerste instantie ook de cijfers van transporteur Nedlloyd. Nadere bestudering van het resultaat en de toekomstverwachting leverde echter een verlies van het aandeel op van 0,88 procent op 16,85 euro.

Internetbedrijf Newconomy zakte verder in het moeras. Tegenvallende cijfers en het vertrek van bestuursvoorzitter Maurice de Hond deden het aandeel de das om. Het fonds stond vanmorgen op een verlies van bijna 18 procent op 0,14 euro. Tussentijds diepterecord: een dubbeltje.

Farma en telecomfondsen drukten vanmorgen in Londen zwaar op de FTSE-index, die 0,8 procent verloor op 5418 punten. Vodafone kwam terecht op de laagste koers sinds begin 1999. In Frankfurt zetelde de bron van veel van de malaise van vanmorgen: Deutsche Telekom. Tegenvallende halfjaarcijfers duwden het aandeel 4,75 procent naar beneden, en Telekom sleepte de DAX in zijn val mee. De index zakte met 1,7 procent tot 5364 punten, bijna het laagste peil in een jaar.

In Parijs was het niet anders. Alcatel en France Telecom moesten ver terug en de CAC-index ging mee, met een daling van 1,3 procent tot 4870 punten.