Agenten in burger in studentenkroeg

De Groningse politie zet undercover agenten in om de kersverse studenten te beschermen tegen zakkenrollers.

Hij voelt zich ,,best veilig'' in die grote, onbekende Martinistad. Erik Stegerhoek (18) uit Nijverdal gaat rechten studeren in Groningen. Zijn portemonnee zit veilig achter in zijn broekzak met knoopjes. Toch vindt de eerstejaars het een goed idee dat de Groninger politie enkele agenten in burger inzet om zakkenrollers en tasjesdieven in de kraag te vatten. De `undercoveragenten' bezoeken feesten en kroegen en bespieden of de kwetsbare eerstejaars geen gemakkelijke prooi vormen voor zakkenrollers en tasjesdieven. Naast preventie de Groninger politie is met een stand vol folders en ander voorlichtingsmateriaal aanwezig op de Groninger KEI-introductieweek voor de 3.500 eerstejaars is repressie ook nodig, zegt politiewoordvoerder Sjaboo Smedes. ,,We willen daders pakken.'' Agenten in burger zijn onopvallend aanwezig en kunnen geüniformeerde collega's of portiers van kroegen waarschuwen als ze een zakkenroller bezig zien. Het is voor het eerst dat de politie bij een groot evenement ,,undercover'' gaat. ,,Er zijn veel nieuwe mensen in de stad en we willen dat de KEI (Kommissie Introductie Eerstejaars red.) voor de studenten een vrolijke boel is en blijft'', stelt Smedes.

De KEI-organisatie vindt het prima dat de politie onopvallend een oogje in het zeil houdt. Michiel Coenraads vergelijkt de nieuwelingen met toeristen die voor het eerst een stad verkennen. ,,Je let misschien niet goed op en dan is het verdomd vervelend als je op de eerste dag je portemonnee al kwijt bent.'' Waakzame agenten in burger kunnen ertoe bijdragen dat de KEI-week ,,vlekkeloos'' verloopt, meent Coenraads. En dat is ook het streven van de organisatie. Bovendien, zo zegt politiewoordvoerder Smedes, is het een goede gelegenheid om eerstejaars te laten zien dat politieagenten ,,geen boemensen'' zijn. Prof. Donald Uges van de Adviescommissie Introductietijden van de Rijksuniversiteit, die de KEI-organisatie adviseert over allerlei zaken, staat wat ambivalent tegenover het initiatief, geeft hij toe. ,,In het verleden controleerde de politie tijdens de groentijd eerstejaarsstudenten expres op het voeren van fietslicht en daar ergerde ik me wel eens aan. Dat ze er een groep uitpikten vond ik discriminerend.'' Maar natuurlijk vindt hij het ,,positief'' dat agenten in burger studenten nu ,,beschermen''. ,,Veel aankomende studenten zijn hier voor het eerst, ze zijn aan het kaartlezen en letten niet op.'' Anderzijds: als een tasjesrover wordt opgepakt en een dag daarna weer vrij rondloopt heeft dat ook weer weinig nut.''

Politiewoordvoerder Smedes geeft toe dat dit inderdaad wel voorkomt. ,,Maar voor ons is dat geen reden om niet op te treden. In samenspraak met justitie proberen we een zakkenroller zo lang mogelijk van de straat te houden.'' Overigens worden zakkenrollers en tasjesdieven geregistreerd. ,,Als ze opnieuw in de fout gaan, kunnen we ze langer vasthouden.'' En de kans dat zakkenrollers tegen de lamp lopen is groter als je undercoveragenten inzet, geeft Smedes aan. ,,De aanhouder wint dus.''