Wie is waar

Towers Perrin ziet brood in de krappe arbeidsmarkt en het groeiende leger WAO-ers. Werkgevers kunnen het zich niet permitteren om niet zuinig te zijn op hun mensen, zegt Joop Vogt (51), die voor adviesbureau Towers Perrin in Nederland de divisie Health and Welfare gaat opzetten. In de VS is Towers Perrin marktleider op dit gebied. Vogt gaat bedrijven adviseren over arbeidsvoorwaarden in brede zin op het gebied van gezondheid: een gunstige ziektekostenverzekering of arbodienst, voorrang voor werknemers bij ziekenhuizen en gerichte lifestyleprogramma's voor ongezond levende werknemers. Bedrijven verdienen de advieskosten in een jaar terug door minder verzuim en lagere WAO-premies, meent Vogt. Hij was tot voor kort algemeen directeur van zorgverzekeraar NVS Verzekeringen, en heeft ,,gemengde gevoelens'' bij zijn overstap. Hij geeft zijn ,,verzorgde directiepositie'' op om weer te gaan pionieren. ,,Dat is wennen''.

Bij het Amerikaans-Nederlandse kabelbedrijf KPN Quest hebben de Amerikanen de macht overgenomen. Topman Jack McMaster heeft onlangs zijn hofhouding aangevuld met de Amerikaan Bill Freeze, die als Chief Operating Officer and Executive Vice President het team komt versterken. Er zit nu nog maar één Nederlander in het managementteam, voormalig NOB-directeur Paul Smits.

Freeze maakt de overstap van computerbedrijf Dell naar KPN Quest ,,omdat de ICT-markt in het slop zit''. Dat is geen probleem voor hem maar ,,een kans''. Daar komt bij dat KPN Quest zichzelf al in een ,,succesvolle positie'' heeft geplaatst. Het bedrijf heeft het kabelnet vrijwel voltooid en moet nu groei van de exploitatie bewerkstelligen. Last but not least waagde Freeze de sprong omdat hij ,,Jack nog kent van AT&T'', waar beiden carrière maakten.

Een van de oudste hardwarebedrijven, Unisys, haalt inmiddels 75 procent van zijn omzet uit business to business IT-diensten. Willem Zwang (32) heeft dat goed begrepen. Hij introduceerde drie jaar geleden het trusted advisorship bij de Network and Desktop Consulting Practice (NDCP) van Unisys: onafhankelijk advies over een zo profijtelijk mogelijke toepassing van informatie- encommunicatietechnologie. Zwang was daarin zo succesvol dat hem nu is gevraagd NDCP in heel Noord-Europa aan te sturen.

Zwang gaat als jong en succesvol door het leven sinds hij op zijn 19e de HES in Rotterdam verliet omdat een sollicitatiebrief aan het bedrijf EDS — voor het vak Nederlands — zó goed viel dat hij er meteen werd aangenomen. Hij genoot er een Spartaanse bedrijfsopvoeding: ,,Je kreeg er te horen hoeveel vetergaatjes er in je schoenen moesten zitten.'' Zijn huidige, nieuwe functie vraagt nieuwe offers: een weekendhuwelijk. Zwang: ,,Maar zijn vriendin is het wel gewend dat ik altijd bezig ben met mijn werk.''

Michiel Meurs, lid van de raad van bestuur van Koninklijke Ahold en commissaris bij Van der Hoop Effektenbank en Schuitema voegt uitgeverij Swets & Zeitlinger toe aan zijn lijstje commissariaten. Een van de divisies van de uitgever, Swets Blackwell, maakte vorige week bekend de Nederlandse tijdschriftenagent en boekhandel Martinus Nijhoff International over te nemen.

    • Mariël Croon