Wal-Mart waarschuwt over winst

De Amerikaanse winkelketen Wal-Mart heeft gisteren gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten in de tweede helft van het jaar. ,,Ons doel voor het komend halfjaar is nog steeds een groeipercentage van twee cijfers, maar gegeven de huidige economische omstandigheden wordt dat moeilijk behaalbaar'', aldus Lee Scott, bestuursvoorzitter van Wal-Mart, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in Bentonville, Arkansas.

Wal-Mart, dat wereldwijd meer dan een miljoen werknemers in dienst heeft, is in de Verenigde Staten een belangrijke concurrent van de Nederlandse supermarktketen Ahold. Ahold, dat anders dan Wal-Mart vrijwel alleen levensmiddelen verkoopt, behaalde afgelopen jaar een omzet van 28 miljard dollar (ruim 68 miljard gulden) in de Verenigde Staten. Het Nederlandse concern is in de VS één van de vijf grootste supermarktketens.

Wal-Mart behaalde over het laatste halfjaar een winst van 3 miljard dollar tegenover 2,92 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 89,10 miljard dollar in de eerste helft van 2000 naar 100,85 miljard dollar in de eerste helft van dit jaar.

De omzet van 's werelds grootste winkelketen was over het tweede kwartaal met 52,80 miljard dollar 14,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst over het tweede kwartaal kwam uit op 1,62 miljard dollar, 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wal-Mart heeft wereldwijd 4280 winkels. Het concern heeft afgelopen jaren ook de stap naar Europa gezet met miljarden overnames in Duitsland en Groot-Brittannië. Buiten de VS is Wal-Mart ook aanwezig in Mexico en Canada.