Vrijlating gelast van betogers top Genua

Een rechtbank in Genua heeft gisteren de vrijlating gelast van twintig mensen die waren gearresteerd in verband met de G8-top in Genua. Ze werden ervan verdacht zich te hebben aangesloten bij een gewelddadige groep anarchisten.

Onder de twintig bevinden zich leden van de Oostenrijkse theatergroep Publix en een 21-jarige Amerikaanse, die was meegelift met de Oostenrijkers. Zowel de Oostenrijkse als de Amerikaanse regering hadden flinke druk uitgeoefend op de Italiaanse autoriteiten om de vrijlating van hun landgenoten te bewerkstelligen.

Het Amerikaanse meisje, Susanna Thomas, is gisterenavond al vrijgelaten en zou vandaag terugvliegen naar de Verenigde Staten, aldus haar advocaat. De Oostenrijkers zouden bij de grens worden afgezet, deelde de Oostenrijkse ambassade gisteren mee.

De twintig hadden vastgezeten sinds 22 juli, nadat de Italiaanse politie messen, zwarte kleren, mobiele telefoons en vlaggenstokken in hun auto's had aangetroffen. De politie vermoedde dat de theatergroep zich had aangesloten bij het Zwarte Blok, de groep die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de rellen in Genua.

Volgens een Italiaans persbureau had Thomas verklaard dat de eerste uren na haar arrestatie ,,een hel'' waren geweest. Verder zei ze goed te zijn behandeld, in tegenstelling tot andere arrestanten. Nog altijd verschijnen er verhalen van G8-demonstranten, die zeggen vernederd en bedreigd te zijn door de Italiaanse politie.

Advocaten van de twintig zeiden dat de aanklachten tegen hen gehandhaafd blijven; ze riskeren gevangenisstraffen van maximaal 15 jaar. Vijf andere leden van de theatergroep zitten nog steeds vast; hun zaak komt waarschijnlijk vrijdag voor de Italiaanse rechter.