`Volgograd omdopen in Stalingrad'

Volgograd moet weer Stalingrad gaan heten, zoals vroeger. De regionale autoriteiten hebben dat voorgesteld, en de communistische partij steunt het voorstel.

Volgens de gouverneur van Volgograd, Nikolaj Maksjoeta, is de naam Volgograd nooit erg bekend geworden en kent de wereld de stad eigenlijk nog altijd beter als Stalingrad. De Slag van Stalingrad, die in 1943 tot een ommekeer in de Tweede Wereldoorlog leidde en die het begin van het eind van Hitler-Duitsland markeerde, ,,staat in de hele wereld bekend als buitengewoon'', aldus Maksjoeta. ,,Als gouverneur word ik overstroomd met brieven en verzoeken om de stad zijn historische naam terug te geven.''

Communistenleider Gennadi Zjoeganov is het daarmee van harte eens. ,,Er is de geschiedenis. Er is de werkelijkheid. Er is de herinnering aan onze vaders en grootvaders die de stad verdedigden en in naam van Stalin vochten'', aldus Zjoeganov. ,,Stalin heeft het land dertig jaar geleid. Er zijn fouten gemaakt en er was sprake van wetsschendingen, maar er waren ook grote overwinningen. Laten we accuraat zijn als we het over de geschiedenis hebben.''

Volgens gouverneur Maksjoeta zal het regionale parlement binnenkort een referendum uitschrijven over de naam van de stad. Als het aan hem ligt, wordt die weer Stalingrad genoemd vóórdat in 2003 de zestigste herdenking van de slag plaatsvindt.

Volgograd heette oorspronkelijk Tsaritsyn. Tijdens Stalins bewind kreeg de stad de naam van de Sovjet-leider. In het kader van de destalinisering onder Nikita Chroesjtsjov werd die naam vervangen door Volgograd, naar de rivier waaraan de stad ligt.