Veel geweld bij viering Indiase onafhankelijkheid

Aan de vooravond van de viering van de onafhankelijkheid van India is gisteren een bom ontploft in een trein die op weg was naar de hoofdstad New Delhi. Hierbij vielen drie doden en zeventien gewonden.

De politie vermoedt dat een van de militante groeperingen in Kashmir, de Hizb-ul-Mujahideen, verantwoordelijk is voor de aanslag, die bedoeld was om het treinverkeer in de hoofdstad te ontregelen. De bom ontplofte echter toen de trein nog op een afstand van 35 kilometer was van het station van New Delhi.

Ongeveer te zelfder tijd schoot een speciale politie-eenheid in de deelstaat Uttar Pradesh een lid dood van de Lashkar-e-Toiba, een andere militante islamitische verzetsgroep, die ervan werd verdacht verantwoordelijk te zijn voor terroristische aanvallen.

Vanochtend werden in Udhampur, ongeveer 150 km van de stad Jammu, zeven schaapsherders om het leven gebracht. Twee mannen en drie vrouwen werden door militanten van Kashmir neergeschoten en twee anderen werden gedood door een ontploffing, toen zij probeerden de lichamen van de vijf dorpelingen op te halen.

In het dorp Sahar schoten militanten op de hutten van boeren en in Kupwara, in Kashmir, werden granaten gegooid naar een school waar kinderen begonnen aan de ceremonie ter gelegenheid van de herdenking van de Indiase onafhankelijkheid in 1947. Er vielen vele gewonden.

Zowel in Kashmir als in de hoofdstad New Delhi is de toestand uiterst gespannen. In Kashmir is vandaag op grote schaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep van het overkoepelende orgaan van de separatisten, de zogeheten `All Party Hurriyat Conference'. Het Indiase leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht en heeft bijzondere bevoegdheden gekregen om mogelijke verdachten te arresteren.

Premier Atal Bihari Vajpayee hield zijn onafhankelijkheidstoespraak in het Rode Fort, vanachter een kogelvrije glazenwand, omringd door scherpschutters op de daken. Boven het fort cirkelden helikopters, terwijl zeventigduizend politiemensen voorbijgangers en toeschouwers fouilleerden en auto's op explosieven onderzochten.

Vajpayee beschuldigde, zoals hij al dikwijls heeft gedaan, Pakistan ervan de vrede tussen de twee landen te ondermijnen. ,,Met openlijke oorlog heeft Pakistan Kashmir niet kunnen innemen, en ook met terrorisme zal het Pakistan niet lukken'', aldus de premier, die onlangs nog de Pakistaanse president Musharraf in Agra ontving..