Topsporters krijgen rechtsbijstandpolis

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF roept een rechtsbijstandsverzekering voor topsporters in het leven. Met zo'n verzekering kunnen financieel minder draagkrachtige sporters goede juridische steun krijgen.

De sportorganisatie neemt dit inititatief naar aanleiding van de dopingaffaires rondom de atleet Troy Douglas en de voetballers Frank de Boer en Edgar Davids. Zij werden bestraft omdat er sporen van het spierversterkende middel nandrolon in hun urine werden gevonden en gingen in beroep. Douglas werd twee jaar geschorst, De Boer twee maanden.

Douglas beklaagde zich vorige week bij de WK atletiek in Edmonton over ,,het meten met twee maten tussen een arme atleet en een rijke voetballer''. Hij raakte veel geld kwijt door de juridische procedure die hij tegen de internationale atletiekunie (IAAF) heeft aangespannen. De Boer kon zich een juridisch team veroorloven dat in het geweer kwam tegen zijn schorsing van een jaar. De voetbalbond UEFA bracht de straf in hoger beroep terug tot twee maanden.

Technisch directeur Joop Alberda van NOC*NSF verwacht dat topsporters nog voor de Olympische Spelen in Salt Lake City (februari 2002) de nieuwe verzekering kunnen afsluiten. De sportkoepel heeft nog geen overeenkomst gesloten met een verzekeringsmaatschappij. ,,We laten eerst offertes maken'', zegt Alberda, die het plan heeft ontworpen samen met Peter Vogelzang, chef de mission voor de Olympische Spelen van Athene in 2004.