Tokio herdenkt oorlog met rellen

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is vandaag in Japan herdacht met fellere confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Japans berouw dan lange tijd gebruikelijk was. Bij de omstreden Yasukuni tempel paradeerden ultranationalisten en kwam het tot kleine confrontaties met tegenstanders.

Het straatbeeld bij de Yasukuni tempel werd vandaag gedomineerd door ultranationalisten in fantasie-uniformen. Het kwam tot schermutselingen tussen ultranationalisten en hun tegenstanders waarbij de politie moest ingrijpen. De herdenking van het einde van de oorlog is in Japan geen nationale feestdag.

Premier Junichiro Koizumi, die de discussies heeft aangewakkerd met een bezoek aan Yasukuni afgelopen maandag, sprak vandaag zijn berouw uit voor het leed dat Japan andere landen tijdens de oorlog heeft aangedaan. Koizumi deed zijn uitspraak tijdens een ceremonie voor alle Japanse gevallenen waarbij ook het keizerspaar aanwezig was. De ceremonie had geen religieus karakter en werd gehouden in een grote sporthal nabij het keizerlijk paleis. Het tonen van berouw bij deze ceremonie is standaard sinds de toenmalige, socialistische premier Tomiichi Murayama in 1995 op deze dag excuses maakte voor alle leed dat Japan heeft aangedaan.

Een partijgenoot van de premier leverde tijdens een ceremonie op het terrein van de Yasukuni tempel felle kritiek op de premier omdat hij vandaag heeft afgezien van een bezoek aan de tempel. Na veel kritiek besloot Koizumi al afgelopen maandag te gaan. Vijf ministers uit Koizumi's kabinet gingen vandaag wel naar Yasukuni, waar Japan zijn gevallen militairen eert, inclusief veroordeelde oorlogsmisdadigers.

Naast het bezoek aan Yasukuni, maandag, en de bloemlegging bij de nationale ceremonie, vandaag, toonde Koizumi vandaag ook nog eens zijn respect voor de gevallenen bij het graf van de onbekende soldaat. In totaal heeft hij dus op drie plaatsen zijn respect voor gevallenen getoond.