`Scherper toezicht geldverkeer nodig'

De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën willen scherper toezicht op de storting van contant geld met buitenlandse bestemming, zoals dat onder meer via Grenswisselkantoren mogelijk is. Dat blijkt uit een rapport van het Financieel Expertise Centrum (FEC), waarin Financiën, Economische Zaken, politie, opsporingsdiensten en drie toezichthouders zitting hebben.

Volgens het rapport `Geldelijke overmakingen' blijkt uit een steekproef dat 17 procent van de klanten van zogeheten money transfer-banken criminele antecedenten heeft. Het toezicht op money transfers schiet volgens het FEC tekort. Bij zo'n transactie kan na (anonieme) storting van contant geld overal ter wereld bij een aangesloten kantoor direct baar geld worden opgehaald.

Financiën bereidt een wetsvoorstel ter verscherping van het toezicht voor, dat eind september aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.

In Nederland is Grenswisselkantoren de bekendste aanbieder van het money transfer-systeem. Het bestuur van de bank is `witheet' over de conclusie van het FEC. ,,Wij staan gewoon onder toezicht van De Nederlandsche Bank en melden alle verdachte transacties volgens de wet'', zegt een woordvoerder. Volgens de wet Melding Ongebruikelijke Transacties moeten money transfers boven 5.000 gulden gemeld worden aan het openbaar ministerie. ,,Dat doen wij netjes. En of iemand crimineel is of niet is het probleem van justitie. Wij kunnen dat niet zien aan een klant die aan de balie staat.''

Grenswisselkantoren bedient zich voor money transfers van het netwerk van Western Union. Deze Amerikaanse bank spreekt tegen dat het toezicht tekortschiet.