Prins Claus in ziekenhuis

Prins Claus (74) is gisteren ter observatie opgenomen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is zijn lichamelijke conditie de afgelopen tijd verslechterd doordat zijn rechternier minder goed functioneert. De linkernier van prins Claus werd op 28 mei in het ziekenhuis Barmbek in Hamburg verwijderd.

Volgens de RVD is er geen nieuwe nieroperatie voorzien. In het AMC wordt nagegaan of en, zo ja, hoe de functies van de rechternier kunnen worden behouden. Het is nog niet bekend hoe lang prins Claus in het ziekenhuis moet blijven.

De oorzaak van de nierproblemen van de prins is stralingsschade. In 1998 werd prostaatkanker bij hem geconstateerd, waarvoor hij toen onder meer is bestraald. Toen eerder dit jaar de linkernier werd verwijderd, is meegedeeld dat de rechternier de functie kon overnemen. De RVD heeft niet gezegd wat er nu mis is met de overgebleven nier. Uit de aankondiging dat er geen operatie is gepland valt af te leiden dat de urineafvoer wellicht niet in orde is. Een poging tot herstel is mogelijk door via de urineleider een buisje in te brengen.

In principe kan een mens toe met één nier en die hoeft niet eens heel goed te functioneren. Pas wanneer minder dan 10 procent van de oorspronkelijke filtratiefunctie resteert, is dialyse noodzakelijk. Iemand die geen nier meer heeft, moet minimaal driemaal per week enkele uren worden gedialyseerd.

Als prins Claus zijn nierfunctie helemaal verliest, komt hij vanwege zijn prostaatkanker in principe niet in aanmerking voor een donornier. Orgaanontvangers moeten medicijnen slikken die het afweersysteem onderdrukken. Als kankerpatiënten op die manier hun afweer onderdrukken, lopen zij een grote kans dat sluimerende uitzaaiingen van de tumor weer gaan groeien.