Oud-mijnwerker klaagt DSM aan

Oud-mijnwerker Wim Theeuwen (61) uit het Limburgse Baarlo eist in kort geding een schadevergoeding van het bedrijf DSM, rechtsopvolger van de Staatsmijnen. Volgens Theeuwen is DSM verantwoordelijk voor de ongeneeslijke mesothelioom, long- en buikvlieskanker, die dit jaar bij hem is ontdekt.

Theeuwen eiste vanmorgen in kort geding voor de president van de rechtbank in Maastricht 50.000 gulden voorschot op een nog vast te stellenschadevergoeding. Het is de eerste keer dat een oud-ondergronder met een kort geding een schadevergoeding eist van zijn vroegere werkgever.

Volgens de advocaat van Theeuwen, R. Ruers, is een kort geding nodig omdat de levensverwachting van Theeuwen beperkt is. ,,Het is zeker dat hij het einde van een bodemprocedure niet meer meemaakt'', aldus Ruers.

Volgen Ruers hebben de Staatsmijnen in de jaren vijftig en zestig verzuimd maatregelen te nemen om de ondergrondse mijnwerkers te beschermen tegen asbestvezels. Ruers: ,,Terwijl het bedrijf in de periode dat mijn cliënt daar werkte, van 1954 tot 1967, op de hoogte was van het gevaar.''

Ruers vertegenwoordigt vaak asbestslachtoffers. DSM was tot nu bereid wel een asbestvergoeding te betalen aan `bovengronders'. De meerderheid van de mijnwerkers werkte echter onder de grond. Daar was, volgens DSM, geen sprake van asbestgevaar. Ruers overlegde tijdens de zitting verklaring van mijnwerkers over de vele asbesthoudende materialen waarmee gewerkt zou zijn.

DSM doet een beroep op de verjaringstermijn van dertig jaar.