Opnieuw een Turkse hongerstaker dood

Een voormalige Turkse gevangene is gisteren overleden als gevolg van een hongerstaking, zo deelt een Turkse organisatie voor de rechten van de mens vandaag mee. Het aantal doden als gevolg van de hongerstakingen in Turkije komt daarmee op 31.

De 44-jarige Osman Osmanagaoglu overleed gisteren in zijn woning in Istanbul, na bijna 300 dagen te hebben gevast, aldus Ynsan Haklari Dernedy (IHD), een Turkse mensenrechtenorganisatie. Osmanagaoglu mocht in juni de gevangenis om gezondheidsredenen verlaten. Hij zat vast wegens lidmaatschap van een verboden linkse beweging, aldus een woordvoerder van IHD.

In Turkije zijn honderden gevangenen en enkele familieleden sinds vorig najaar in hongerstaking, uit protest tegen de overplaatsing van gevangenen naar nieuwe cellen. Ze houden zichzelf in leven op een dieet van suikerwater en vitaminen. De gevangenen zijn gekant tegen de gevangenishervorming, waarbij ze worden opgesloten in cellen van maximaal drie man, in plaats van op slaapzalen voor veertig personen. De gevangenen vrezen dat hiermee het gevaar, dat de bewakers wreedheden tegen hen begaan, toeneemt.

De Turkse autoriteiten hebben echter verklaard dat de nieuwe gevangenissen voldoen aan Europese normen. Zij zeggen dat de hervorming is bedoeld om de macht van groepjes politieke gevangenen te breken. De Turkse overheid staat onder druk van de Europese Unie, die haar heeft aangespoord de hongerstaking tot een einde te brengen en de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren. Turkije wil graag zo spoedig mogelijk toetreden tot de EU.

In december werden twee soldaten en dertig gevangenen gedood, toen veiligheidstroepen de gevangenissen bestormden, om een einde te maken aan de hongerstakingen en de gevangenen over te plaatsen.